Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Palestina a l'ONU

Demanda actual

L'escull de les fronteres

Oposició interna


divendres, 23 de setembre de 2011
'Anem a les Nacions Unides a demanar el nostre dret legítim perquè Palestina sigui membre de ple dret en aquesta institució internacional.' Aquestes paraules, les va pronunciar el 16 de setembre passat per televisió el president palestí Mahmud Abbas. Avui divendres, en efecte, el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP) ha de lliurar una carta oficial al secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, per a demanar l'adhesió de Palestina com a membre de ple dret a la institució internacional amb seu a Nova York. Fins ara, Palestina era una entitat observadora permanent de l'ONU, representada formalment per l'Organització per l'Alliberament de Palestina.

Perquè prosperi la petició, cal el vot favorable de com a mínim nou dels quinze membres del consell de seguretat, on Ban Ki-moon traslladarà la carta d'Abbàs. El consell és format per cinc membres permanents amb dret de vet (EUA, França, la Gran Bretanya, Rússia i la Xina) i deu de no permanents (Alemanya, Bòsnia-Hercegovina, el Brasil, Colòmbia, Gabon, l'Índia, el Líban, Nigèria, Portugal i Sud-àfrica). El vet ja anunciat dels EUA impedirà, doncs, que tiri endavant la demanda al consell de seguretat.

Malgrat el revés al consell de seguretat, l'ANP pot traslladar la petició a l'assemblea general, on sí que té assegurat el vot favorable de tres quartes parts dels 193 estats membres a la creació d'un estat palestí amb les fronteres anteriors al 1967 i capital a Jerusalem est. En aquest cas, Palestina podria obtenir una millora en la seva situació actual dins l'ONU i passar de ser-ne entitat observadora a estat no membre observador, com l'estatus que té actualment el Vaticà. Des d'aquesta posició, l'ANP probablement reforçaria el seu pes en eventuals converses de pau amb Israel, encallades des de fa un any.

Demanda actual


El 1988, el dirigent de l'Organització per l'Alliberament de Palestina Iàssir Arafat va declarar unilateralment l'estat palestí basat en les fronteres de 1967, quan Israel va ocupar militarment els territoris de Cisjordània i Gaza, de majoria palestina. Un centenar de països han reconegut des d'aleshores aquest estat. Amb la petició a l'ONU d'ara, el president Abbàs vol un reconeixement de ple dret internacional en un moment en què les negociacions amb Israel fa un any que s'han encallat i el termini que va imposar el Quartet per la Pau al Pròxim Orient (UE, EUA, Ríssia i l'ONU) per trobar una solució al conflicte el setembre de 2011 s'ha exhaurit. També hi té un pes important l'anomenada primavera àrab, un seguit de revoltes democratitzadores que des del gener han enderrocat els règims de Tunísia, Egipte i Líbia.

L'escull de les fronteres


El principal escull en les negociacions de pau entre Palestina i Israel són les fronteres. La petició d'Abbas demana el reconeixement de Palestina com a estat amb les fronteres anteriors a l'ocupació de 1967, i amb capital a Jerusalem est. En conjunt, el territori palestí de Cisjordània i Gaza ocupa 6.200 km2 i hi viuen quasi quatre milions i mig de persones (2,6 milions a Cisjordània, 1,6 a Gaza i 270.000 a Jerusalem est). Però també hi ha 300.000 colons en assentaments jueus a Cisjordània, i 200.000 més a Jerusalem est, que dificulten l'establiment de límits fronterers. El 2005, les autoritats israelianes van obligar a desmantellar els assentaments de colons jueus a Gaza.

Oposició interna


La petició de l'ANP a l'ONU topa, doncs, amb l'oposició directa del govern israelià, que no vol negociar res amb les fronteres anteriors a 1967. Pel primer ministre, Benjamin Netanyahu, 'la pau només es pot assolir a la taula de negociació': 'L'intent palestí d'imposar una solució unilateral no portarà la pau.' També hi ha algunes reticències a la iniciativa d'Abbas per part de Hamàs, la formació integrista islàmica que governa la Franja de Gaza, per la qual l'establiment d'un estat palestí amb les fronteres anteriors de 1967 implica, de retruc, el reconeixement de l'estat d'Israel, una possibilitat que els seus dirigents continuen negant.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Palestina disposa d'un domini d'internet territorial, amb les lletres .ps.
The Guardian i la BBC responen les principals preguntes sobre la petició palestina.
Llista de mitjans de comunicació palestins.
Web de la missió palestina com a entitat observadors permanent a l'ONU.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua