Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sudan Meridional: l'estat més jove

Disputes obertes

Les altres Àfriques

Referèndum rere referèndum


dimarts, 5 de juliol de 2011
Del 9 al 15 de gener, quatre milions de sud-sudanesos van poder votar en referèndum sobre la independència de les deu províncies meridionals del Sudan. El referèndum va ser fruit de l'acord de pau signat el 2005 per posar fi a la guerra entre el nord del Sudan, de majoria musulmana, i el sud, animista i cristià, que va causar més de dos milions de morts en dues dècades arran de les topades entre l'exèrcit i milícies sudaneses i la guerrilla de l'Exèrcit d'Alliberament del Poble Sudanès.

Fins el 7 de febrer no es van saber els resultats oficials definitius del referèndum sobre la independència del Sudan Meridional, que van confirmar l'aclaparadora victòria dels partidaris de la creació del nou estat: un 98,83% dels ciutadans hi van votar a favor. El govern sudanès, per mitjà del seu president, Omar al-Baixir, va declarar que acceptaria la independència del sud.

La creació del nou estat del Sudan Meridional, que esdevindrà el cinquanta-quatrè a l'Àfrica, es farà efectiva el 9 de juliol de 2011, exactament sis anys després dels acords de pau que van permetre el referèndum. El nou país, amb 589.745 quilòmetres quadrats i capital a Juba, agafarà el relleu d'Eritrea com a estat africà més jove.

Disputes obertes


Segons el mateix acord de pau de 2005, els habitants de l'àrea d'Abyei, fronterera entre el Sudan i el Sudan Meridional i molt rica en petroli, han de poder participar en un referèndum sobre si volen passar a dependre del veí meridional o continuar depenent del govern de Khartum. I, per la seva banda, els ciutadans de les províncies sudaneses del Kordofan del Sud, les Muntanyes de Nuba i el Nil Blau han de fer una consulta popular per a renegociar els acords polítics, administratius i constitucionals amb el govern sudanès. Finalment, la regió nor-occidental del Darfur també haurien de poder decidir el seu futur administratiu en referèndum.

Les altres Àfriques


Els estats africans tenen tots unes fronteres artificials, traçades pels països colonitzadors, que no responen gairebé mai a les realitats humanes. Durant dècades aquesta artificialitat semblava que servia per a evitar les reivindicacions nacionalistes, però avui a tot l'Àfrica hi ha conflictes nacionals ben vius. La secessió del Sudan Meridional ha revifat els moviments independentistes de molts territoris africans amb conflictes pendents de resoldre (vídeo), com ara Cabinda, Casamance, Somalilàndia i el mateix Darfur, a l'oest del Sudan.

Referèndum rere referèndum


Els referèndums d'autodeterminació són més habituals que no ens pensem. El 1993 Eritrea va aconseguir, via consulta, la independència respecte d'Etiòpia després de més de quaranta anys d'una cruenta guerra de guerrilles. El 1995, el Quebec va convocar un segon referèndum (després del de 1980), en què el no a la independència de la província francòfona es va imposar per tan sols un 1% de vots. El 1999, i amb el patrocini de l'ONU, el Tímor Oriental va votar separar-se d'Indonèsia. El 2006, la república de Montenegro es va convertir en el 192è estat de l'ONU via referèndum. El 2007, els poc més de mil habitants de l'arxipèlag de Tokelau, a l'oceà Pacífic, van poder redefinir la relació amb Nova Zelanda. El 2008, la immensa illa de Grenlàndia va aprovar l'ampliació de l'autogovern respecte de Dinamarca i l'obertura d'una porta cap a la independència. I el 2009, una de les Antilles Neerlandeses, Curaçao, va ratificar el resultat del referèndum de 2005 pel qual els votants havien reclamat d'avançar cap a un estat autònom associat dins el Regne dels Països Baixos.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El Sudan Meridional estrena himne nacional en ocasió de la independència. El que tenia fins ara era considerat massa militar i es va decidir elegir-ne un de nou per mitjà d'un concurs. És aquest.
  • El Sudan Meridional és compost per més de dos-cents grups ètnics i és una de les regions de l'Àfrica amb més diversitat lingüística. Els idiomes oficials són l'anglès i l'àrab, però també hi són reconeguts localment algunes llengües més, com la variant àrab de la zona de la capital (Juba), el dinka, el nuer, el zande i el bari.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

MónDivers i el Grup d'Estudis Terra i Cultures han preparat un dossier dedicat al Sudan Meridional.
BBC: especial sobre el Sudan Meridional, amb mapes inclosos.
Pàgina de seguiment dels acords de pau signats el 2005.
Vídeo que explica els principals moviments nacionalistes actuals presents al continent africà.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua