Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Tot Dalí, a internet

Excèntric i provocador

Surrealisme

Museu Dalí


dimecres, 11 de maig de 2011
El Centre d'Estudis Dalinians es dedica a recopilar tota la informació sobre l'obra de Salvador Dalí (11 de maig de 1904 - 23 de gener de 1989), documentant-la i explicant-ne els detalls més minuciosos al 'catàleg raonat'. El primer tram del catàleg, que aplega l'obra del 1910 al 1939, es va presentar el 2004, en ocasió del centenari del naixement de Dalí. El 2007 se'n va presentar el segon, que estudiava les seves pintures fins el 1939. I ara se n'ha presentat el tercer, sobre l'obra fets del 1940 fins el 1951. La previsió és que en un termini màxim de quatre anys s'hagi documentat tota l'obra.

Fins ara hi ha estudiades sis-centes cinc obres de més de cent col·leccions. Ara es prepararà el quart tram, fins el 1964, i el cinquè tram, que serà l'últim, s'ocuparà de les obres fins el 1983. La recopilació és dels equips tècnics de la Fundació Gala-Salvador Dalí i la informació ja publicada es pot consultar a internet.

Consultar les mides d'un quadre de Salvador Dalí, quan va ser pintat, quina tècnica hi va fer servir o on és exposat són algunes de les dades que qualsevol ciutadà del món, sense moure's de casa seva, pot trobar al Catàleg Raonat de Salvador Dalí.

Excèntric i provocador


Es diu que els artistes no són gens convencionals. En el cas de Salvador Dalí, aquesta afirmació és especialment certa. Era molt provocador, tot un excèntric. El bigoti extravagant, la manera de vestir, les declaracions sorprenents que feia, els escàndols que protagonitzava, la naturalesa extremadament original de la seva pintura..., tot plegat va fer que mai no passés inadvertit. Per exemple: en la primera entrevista que va concedir per al prestigiós diari nord-americà The New York Times, el periodista es va sorprendre quan va veure que Dalí apareixia amb barretina, entre dos pans immensos i amb una bandera blava amb calaveres.

Surrealisme


El surrealisme es va iniciar a París al final de la Primera Guerra Mundial (1914-1918). Aquest moviment artístic i literari rebutjava les convencions socials. Va ser molt influït per Sigmund Freud i les seves teories de la psicoanàlisi, i es basava en el món dels somnis i l'inconscient humà. El surrealisme va impregnar l'obra de Dalí, que va entrar en contacte amb aquest moviment la dècada de 1920. Algunes de les seves primeres pintures més famoses mostren el resultat de la influència d'aquest corrent artístic: 'El gran masturbador' (1929),'La persistència de la memòria' (1931) i 'L'enigma de Guillem Tell' (1933).

Museu Dalí


La vida i l'obra de Salvador Dalí es vinculen estretament a tres indrets de l'Empordà: Figueres, Púbol i Portlligat. Figueres és el lloc on va néixer i va morir, i on es va aixecar el Teatre-Museu Dalí, inaugurat el 1974. La situació privilegiada de Portlligat, al terme municipal de Cadaqués, va ser la seva font d'inspiració. Hi va construir casa seva, gràcies als diners obtinguts amb la venda de 'La vellesa de Guillem Tell'. Finalment, Púbol és el castell que va donar com a regal a la seva estimada Gala, que el va acceptar amb la condició que Dalí només hi podia entrar si l'hi convidava expressament.

MATERIALS

  • Fundació Gala-Salvador Dalí
    Format:Web
    Web de la fundació que gestiona, protegeix i fomenta el llegat artístic i cultural de Salvador Dalí. Informa, amb tots els detalls, del Teatre-Museu Dalí de Figueres, la Casa-Museu Castell Gala Dalí de Púbol i la Casa-Museu Salvador Dalí de Portlligat (Cadaqués).
  • Museu Dalí de Sant Petersburg (Florida)
    Format:Web
    Museu que exposa una extensa col·lecció de l'obra del pintor empordanès: noranta-cinc olis i un centenar de dibuixos.
  • Dalí, escriptor
    Format:Web
    Pàgina sobre Salvador Dalí a l'espai literari Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).
  • El surrealisme
    Format:Web
    Espai de l'edu365 centrat en el surrealisme, moviment artístic i literari d'avantguarda que va influir decisivament l'obra 'daliniana'.

QUE HO SABIES?

  • L'any 1929 el poeta surrealista Paul Éluard i la seva dona Helena Ivanovna, coneguda com a Gala, van visitar Dalí a Portlligat. Dalí i Gala es van enamorar i des de llavors es va convertir en assessora del pintor, model, musa i companya inseparable.
  • Dalí es va convertir, el 1936, en el primer ciutadà català a aparèixer a la portada de la prestigiosa revista Time.
  • Dalí era un gran admirador dels germans Marx. El 1936 va enviar un regal inusual a un d'ells, el 'mut' Harpo: una arpa d'espines en forma de cadenes.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

A la Florida (EUA) hi ha des de 1982 un Museu Dalí. Al gener va estrenar un nou i espectacular edifici a Saint Petersburg.
Secció de Nosaltres.cat amb recursos sobre Salvador Dalí.
Walt Disney va encarregar al pintor empordanès uns dibuixos per a un curt-metratge, 'Destino', que va deixar inacabat.
La imatge de Salvador Dalí va lligada sovint al seu peculiar bigoti, convertit en un model.
    Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua