Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Catàstrofe al Japó

Crisi humanitària

El Japó, l'activitat sísmica i l'energia nuclear

Energia nuclear: l'opinió d'un expert


dimecres, 16 de març de 2011
El Japó viu uns moments molt dramàtics. El terratrèmol de divendres, de 8,9 de l'escala de Richter, ha portat el país a la crisi més greu d'ençà de la Segona Guerra Mundial (1939-1945), en paraules del primer ministre japonès, Naoto Kan.

El terratrèmol, el que ha tingut els pitjors efectes coneguts de la història del Japó, va desfermar un tsunami d'onades gegantines (deu metres d'alçada) que va penetrar deu quilòmetres terra endins i va causar una gran devastació. Ara mateix fonts oficials parlen de més de 3.600 morts i de més de 7.800 desapareguts.

A la tragèdia per la pèrdua de vides humanes, s'hi ha d'afegir l'alarma desencadenada per les explosions de la central nuclear de Fukushima, situada a uns 250 quilòmetres mal comptats de Tòquio, la capital.

La tercera explosió, dimarts a la nit, fou seguida d'una fuita radioactiva i calgué evacuar la gent que residia a menys de 20 km de la central (la que resideix en un radi de 20-30 quilòmetres té prohibit de sortir al carrer). La crisi nuclear japonesa, ja hi ha qui la considera la pitjor des de l'accident de Txornòbil (Ucraïna), del 1986.
  • ! Actualització el 17/03/2011 a les 16:50

Crisi humanitària


+ El govern japonès ha desplegat 100.000 soldats.
Tot plegat ha desembocat en una crisi humanitària greu. Ara mateix hi ha devora 450.000 japonesos allotjats en uns refugis improvisats al nord-est del país (la zona afectada pel terratrèmol i el tsunami), en alguns casos sense aigua ni menjar. Moltes cases no tenen ni llum ni aigua potable, i la manca de benzina complica encara més la prestació d'ajut humanitari de l'exèrcit (hi ha 100.000 soldats desplegats).

El Japó, l'activitat sísmica i l'energia nuclear


+ Vista aèria de la central nuclear de Fukushima.
Al Japó, un país summament industrialitzat, però de recursos naturals migrats –i molt sísmic: amb el 20% dels terratrèmols del planeta–, l'energia nuclear hi té un paper important: una cinquantena de reactors produeixen el 30% de l'electricitat que consumeix.

Energia nuclear: l'opinió d'un expert


+ L'enginyer Marcel Coderch.
La crisi japonesa ha tornat a revifar el debat sobre l'energia nuclear, també anomenada energia atòmica (s'obté per la fissió de nuclis atòmics). En una entrevista concedida a VilaWeb, l'enginyer Marcel Coderch, expert en energia i sostenibilitat, creu que la tragèdia del Japó serà el final de l'energia nuclear, si més no com a projecte energètic de futur; que aquesta vegada el món veu ben clarament que no és una energia prou segura.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El mot 'tsunami' és d'origen japonès i vol dir 'ona portuària'.
  • El terratrèmol ha desplaçat 2,4 metres l'illa de Honshu, la més extensa i poblada del Japó.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua