Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Sagarra recitat

Sagarra: l'aristòcrata més popular

Poeta, dramaturg, novel·lista, periodista...

...i traductor


dilluns, 14 de març de 2011
El Teatre Lliure de Gràcia (Barcelona) estrenarà demà un espectacle basat en la lectura de texts de Josep Maria de Sagarra (1894-1961), escriptor d'obra extensa i variada, un dels més populars de la literatura catalana contemporània.

Els texts seran llegits per Rosa Maria Sardà, en col·laboració amb dues actrius més: Mercè Pons i Rosa Vila. Hi haurà sis lectures, totes un dimarts: 15, 22 i 29 de març i 5, 12 i 19 d'abril.

La selecció dels texts és de Rosa Maria Sardà i de Carme Cané, directora de l'espectacle, preparat per a commemorar el cinquantè aniversari de la mort de Sagarra.

Hi llegiran poemes i cançons ('Vinyes verdes', 'Aigua marina', La cançó del traginer', una part del 'Poema de Nadal'...), articles periodístics i fragments de peces teatrals com 'L'hostal de la Glòria' i 'La Rambla de les floristes'.

Sagarra: l'aristòcrata més popular


+ Josep Maria de Sagarra.
Josep Maria de Sagarra va néixer el 1894 a Barcelona, al si d'una família de procedència noble. Va emprendre la carrera diplomàtica, que va deixar per dedicar-se enterament a la literatura, i durant els anys 1920 i 1930 va aconseguir una popularitat enorme (força gent se sabia de memòria els seus poemes). Amant del bon viure, era home d'humor punyent, com demostren els versos satírics que va publicar al Be Negre.

Poeta, dramaturg, novel·lista, periodista...


+ Coberta de 'El cafè de la Marina'. Edició del 2003.
Sagarra escrivia amb una gran facilitat, a raig, gràcies a un gran talent i a un domini esbalaïdor de la llengua catalana. Va conrear la poesia ('Cançons de rem i de vela', 'El comte Arnau', 'El poema de Nadal', 'Àncores i estrelles'), el teatre ('La corona d'espines', 'L'hostal de la Glòria', 'El cafè de la Marina', 'La rambla de les floristes') i la novel·la ('All i salobre' i 'Vida privada'). També va dedicar-se al periodisme i va aplegar una part dels seus articles als llibres 'Cafè, copa i puro' i 'L'aperitiu'. El 1954 va publicar les memòries.

...i traductor


+ Sagarra va traduir al català una trentena de peces de William Shakespeare.
Una altra faceta de Sagarra fou la de traductor. Va traduir al català una trentena de peces de William Shakespeare, un dels dramaturgs més sublims: 'Macbeth', 'Otel·lo', 'El mercader de Venècia'; 'Romeo i Julieta'; 'El rei Ricard III, 'Nit de reis'... També va traduir la 'Divina comèdia' de Dant, una grandiosa creació literària.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Sagarra féu el viatge de noces a la Polinèsia, viatge que li va inspirar els llibres 'L'Equador i els tròpics' i 'La ruta blava'.
  • La traducció catalana del teatre de Shakespeare, obra de Sagarra, esdevingué l'única al món del dramaturg anglès editada clandestinament (el país era sota el jou de la dictadura franquista).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una selecció de poemes de Sagarra musicats.
Sagarra: aplec de poemes satírics.
I també...
  • Una entrevista amb el fill de Josep Maria de Sagarra, Joan.
  • Sagarra, vist per Josep Pla.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua