Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Punts principals del conflicte palestino-israelià

Assentaments i fronteres

Jerusalem

Els refugiats palestins


dijous, 7 d'octubre de 2010
Sota els auspicis dels Estats Units, israelians i palestins van reprendre fa un mes les negociacions de pau, encaminades a posar fi a un conflicte que fa anys i panys que s'arrossega.

La comunitat internacional (i, de fet, els propis israelians i palestins) considera que la pau necessita la formació de dos estats, un per als israelians i un altre per als palestins. Però aquesta fita topa amb no pocs obstacles, i ara mateix les negociacions es troben en un moment delicadíssim.

El 26 de setembre Israel es va negar a prorrogar la moratòria de deu mesos que impedia la construcció d'habitatges en les colònies de Cisjordània (territori amb autonomia limitada dels palestins). Mahmoud Abbas, cap de l'Autoritat Nacional Palestina, havia dit abans que la continuació dels assentaments era incompatible amb les negociacions de pau.

De moment, Abbas no les ha trencades, les negociacions. Abans de prendre cap decisió, s'ha estimat més de saber el parer de la Lliga Àrab, que s'ha de reunir just demà.

Així les coses, aquests últims dies els Estats Units han intentat convèncer el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, de la necessitat de prorrogar la moratòria.
  • ! Actualització el 11/10/2010 a les 18:05

Assentaments i fronteres


+ Assentament d'Ariel, a Cisjordània.
La qüestió dels assentaments (considerats il·legals per la comunitat internacional) va lligada a la de les fronteres del futur estat palestí. L'estat reclamat pels palestins inclou la franja de Gaza, Cisjordània i Jerusalem Est (la part oriental), territoris, tots tres, que Israel es va annexionar el 1967, arran de la guerra dels Sis Dies. Israel ha desmantellat els assentaments de Gaza, però no els de Cisjordània i Jerusalem Est: n'hi té més de cent (poblats per mig milió de colons), i els més importants, els vol preservar.

Jerusalem


+ Mur de les Lamentacions, amb la Cúpula de la Roca al fons.
Israel també vol preservar tot Jerusalem, ciutat proclamada capital de l'estat el 1980. Els palestins, en canvi, volen un estat propi amb capital a Jerusalem Est. La qüestió no s'entreveu gens fàcil de resoldre, sobretot si pensem en la gran significació que la ciutat té tant per als jueus com per als musulmans (també per als cristians). A la ciutat antiga, dins Jerusalem Est, els jueus hi tenen el mur de les Lamentacions, vestigi de l'antic temple destruït pels romans l'any 70; i els musulmans, la Cúpula de la Roca i la mesquita d'al-Aqsa, tercer lloc sagrat de l'islam.

Els refugiats palestins


+ L'èxode palestí del 1948. Foto: UNRWA.
Un tercer punt de conflicte és el dels refugiats palestins: 4,7 milions, majoritàriament descendents dels 700.000 que van haver d'emigrar de resultes de la primera guerra àrabo-israeliana (1948). Els palestins reclamen el dret de retorn dels refugiats, però Israel s'hi oposa, amb l'argument que el retorn efectiu posaria en perill la mateixa supervivència del país (per una qüestió demogràfica).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El pla de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), del 1947, ja preveia la creació de dos estats, amb Jerusalem sota administració internacional.
  • La resolució 194 de l'ONU (1948) reconeix del dret de retorn dels refugiats palestins.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Jerusalem: llocs sagrats de jueus, musulmans i cristians.
Guia interactiva del conflicte palestino-israelià.
Mapa dels assentaments de Jerusalem Est i rodalia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua