Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Europa i el poble gitano

Gitanos: passat...

...i present

En l'Any Europeu contra la Pobresa i l'Exclusió Social


dilluns, 13 de setembre de 2010
A la darreria de juliol el govern francès de Nicolas Sarkozy va decidir de desmantellar, en el termini de tres mesos, tres-cents campaments qualificats d'il·legals. D'aleshores ençà un miler de gitanos romanesos i búlgars han estat tornats als països d'origen.

En resposta, el Parlament Europeu, l'assemblea que representa els ciutadans de la Unió Europea (UE), va aprovar dijous una resolució de condemna amb 337 vots favorables, 245 de contraris i 51 abstenció.

La resolució, promoguda pels grups socialista, liberal, verd i de l'Esquerra Unitària, reclamava a França que aturés immediatament les expulsions; repudiava tota declaració que vinculés les minories i els immigrants amb la delinqüència o que establís estereotips discriminatoris; i emfasitzava que les expulsions en massa eren prohibides per la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea.

Tot i la contundència de la resolució, el ministre d'Immigració francès, Eric Besson, va declarar que les repatriacions no s'aturarien pas. La declaració, la va fer a Romania, on havia anat a tractar-hi la qüestió dels gitanos (França vol que Romania s'impliqui més a fons en la integració dels gitanos, que en aquest país de l'Europa oriental representen gairebé el 9% de la població).
  • ! Actualització el 17/09/2010 a les 06:45

Gitanos: passat...


+ Bandera del poble gitano.
El poble gitano, també anomenat poble rom, és originari del nord-oest de l'Índia, d'on va partir, devers el segle X, cap a ponent. Arribat, el segle XIV, a Europa, hi ha estat històricament perseguit (la persecució en va accentuar el nomadisme, avui minoritari). Durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945) es va arribar fins i tot a l'intent d'extermini: el règim nazi va assassinar centenars de milers de gitanos (entre mig milió i un milió i mig).

...i present


+ El Parlament Europeu ha criticat durament les expulsions de gitanos.
Amb 10-12 milions, els gitanos constitueixen actualment una de les minories nacionals més nombroses del continent europeu, present als vint-i-set països de la Unió Europea. Però el fet és que encara avui hi són discriminats, a més d'ésser víctimes de la pobresa, de la desocupació i dels prejudicis. Una enquesta de la Unió Europea duta a terme el 2008 deia que els gitanos eren el grup més discriminat: aquell any un gitano de cada dos havia estat discriminat en una ocasió, pel cap baix.

En l'Any Europeu contra la Pobresa i l'Exclusió Social


+ El 2010 és l'Any Europeu del Combat contra la Pobresa i l'Exclusió Social.
La paradoxa de les expulsions de gitanos és que han tingut lloc en un país, França, que sempre ha fet bandera de la defensa de les llibertats (té per lema 'Llibertat, igualtat, fraternitat'); i en un continent, Europa, que havia proclamat el 2010 Any Europeu del Combat contra la Pobresa i l'Exclusió Social (a la Unió Europa hi ha uns vuitanta milions de ciutadans que viuen per sota el llindar de la pobresa).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El primer document que testimonia la presència dels gitanos als Països Catalans és del 1425.
  • L'article 19 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea prohibeix les expulsions col·lectives.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les expulsions de gitanos de França: preguntes i respostes.
Què diu l'article 45 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE?
Distribució de la població gitana a Europa.
Gitanos: mites i fets.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua