|
|
|
> Del 'cotxe-calamar' a l'efecte bumerang > Líquids que no es barregen > De la ciència a la fresca a la ciència a la cuina dilluns, 5 de juliol de 2010
El portal de divulgació científica, Recerca en Acció, duu a terme periòdicament projectes de recerca de camps diversos: art i humanitats, ciències de la vida, ciències socials, medicina i salut, tecnologia.
Per exemple, d'aquest últim any són els projectes 'Fa 65 milions d'anys. El Pirineu a l'era dels dinosaures'; 'De la Terra del Foc a les Galápagos. Seguint la petja de Darwin'; i 'Poca verdura i massa refrescs?', sobre els hàbits alimentaris dels escolars catalans. El projecte actual (que s'ha de cloure aquesta setmana) porta per títol 'Ciència a la fresca', i ens ofereix deu experiments, enregistrats en vídeo i acompanyats d'un text en què se n'expliquen detalladament els fonaments científics. 'Ciència a la fresca' ens fa avinent que es pot fer ciència fora del laboratori, a l'aire lliure, sobretot ara que som al bon temps; i, també, que es pot fer amb materials i instruments senzills, a l'abast de tothom. La majoria d'experiments no impliquen cap mena de risc, però n'hi ha algun que es fa amb materials corrosius, o amb foc mateix, i per això convé que siguin supervisats per adults. Del 'cotxe-calamar' a l'efecte bumerangHi ha experiments ben curiosos. N'hi ha un en què un cotxe de joguina es desplaça segons el mateix principi que permet als calamars (sí, sí, calamars) de propulsar-se a través de l'aigua, de moure's cap endavant (el propulsor, en aquest cas, és l'aire, per comptes de l'aigua). I n'hi ha un altre que ens permet d'entendre un fenomen aparentment molt sorprenent: el moviment de retorn dels bumerangs, els bastons llancívols usats pels aborígens d'Austràlia des de qui-sap-lo.
Líquids que no es barregenUn dels experiments més vistosos ens introdueix en el concepte de densitat. Consisteix a abocar en una ampolla cinc líquids de densitat diferent: mel, glicerina, aigua, oli d'oliva i alcohol. El resultat és que aquests líquids no es barregen, no lliguen, ans formen una capa pròpia: al fons de l'ampolla, la capa de mel, el líquid més dens; i al capdamunt, la d'alcohol, el menys dens.
De la ciència a la fresca a la ciència a la cuinaD'alguna manera, 'Ciència a la fresca' és la continuació d'un altre projecte: 'Ciència a la cuina', publicat fa exactament un any. Ací Recerca en Acció traslladava el laboratori a la cuina i ens proposava un conjunt d'experiments fets amb productes casolans: obtenir mató de la llet; simular una erupció volcànica; fer un ou ferrat de color verd i acompanyar-lo amb una llimonada de color vermell... El vídeo i l'explicació científica d'aquests experiments es troben a la pàgina de Recerca en Acció.
|
Investiga
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |