|
|
|
> Hàbits alimentaris dels escolars: aspectes negatius... > ...i aspectes positius > A escola havent esmorzat dijous, 29 d'abril de 2010
Els infants i joves catalans no mengen prou verdura, ni prou fruita, ni prou peix. Aquesta és una de les conclusions principals d'un estudi sobre els hàbits alimentaris dels escolars catalans, dut a terme per la Fundació Alícia i pel portal Recerca en Acció.
L'estudi ha analitzat la dieta de 1.375 escolars catalans de deu anys a divuit. Els escolars, pertanyents a una trentena d'escoles de Catalunya, a més d'una del País Valencià, han anotat els aliments presos durant una setmana. L'estudi general a banda, cadascuna de les escoles participants ha rebut un informe en què s'indicaven les mancances alimentàries detectades. A partir d'aquest informe, les escoles han de presentar ara un seguit de propostes de millora. Aquestes propostes de millora s'aniran publicant d'aquí a final de maig a la pàgina de Recerca en Acció, 'Poca verdura i massa refrescs?'. També s'hi aniran explicant, al detall, els resultats de l'estudi. Un estudi que ha pres en consideració el consum setmanal de fruita; de verdura i hortalisses; de llegums; de peix; de peix blau; de refrescs; i de pastissos i dolços; també ha valorat si els infants i joves esmorzaven a casa. Hàbits alimentaris dels escolars: aspectes negatius...Com apuntàvem, l'estudi alerta sobre el consum insuficient de verdura, fruita i peix. Solament l'1% dels enquestats pren les dues racions el dia de verdura recomanades pels experts, i un 10% no en pren gens. El 7% pren les 2-3 peces de fruita prescrites, percentatge molt baix, i tampoc no són bones les dades de consum de peix: el 23% no en pren, per bé que el 40% en pren dues racions o més la setmana.
...i aspectes positius
+ El 36% menja llegums dues vegades la setmana.
Més falagueres són les dades de consum de llegums: el 36% segueix les recomanacions i en menja dues vegades la setmana, pel cap baix, i el 38%, una. Els enquestats no semblen especialment llaminers: el 57% fa un consum moderat dels productes de rebosteria, però el 15% en consumeix cada dia, cosa que no s'ha de fer. La majoria (65%) també fa un consum moderat de begudes refrescants (Coca-Cola, Fanta...).
A escola havent esmorzatL'estudi remarca la importància d'esmorzar a casa, abans d'anar a escola, cosa que fan la gran majoria dels enquestats: 80%. Naturalment, esmorzar ajuda a millorar el rendiment, tant físic com intel·lectual; i, contra allò que hom pot pensar, és un factor determinant en la prevenció de l'obesitat: si hom no esmorza, és més fàcil que piqui entre hores, normalment aliments amb alt contingut de sucres i greixos.
|
Investiga
> Com treballar a l'aula el projecte 'Poca verdura i massa refrescs'.
> Piràmide de l'alimentació sana.
> Sobre la cuina mediterrània.
I també...
- Alimentació: un decàleg.
- 'El color de les verdures': un experiment.
- Fundació Alícia: tallers didàctics.
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |