Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El fenomen Twitter

'Piular' curt i seguit

Seguidors i seguits

Dimensió política, utilitat social


dijous, 1 d'abril de 2010
El 21 de març de 2006, ara ha fet quatre anys, va néixer Twitter, un servei de microblocs gratuït que avui té una popularitat enorme a tot el món.

Aquell dia, a les 12.50, el nord-americà Jack Dorsey, que encara no havia arribat a la trentena, va publicar el primer 'tweet', o missatge de text, del nou servei. Hi deia, simplement, 'just setting up my twttr', que podem traduir per 'configurant el meu Twitter'.

Ara mateix Twitter té més de setanta-cinc milions d'usuaris registrats, que publiquen diàriament milions i milions d'apunts, de missatges curts.

La influència i penetració que té li ha permès de figurar a la llista dels deu grans moments d'internet d'aquests últims deu anys, al costat del llançament de la Wikipedia, de Google, de YouTube, de Facebook, d'iPhone... La llista va aparèixer publicada l'any passat a la pàgina dels premis Webby, diguem una mena de premis Oscar d'internet.

'Piular' curt i seguit


+ Els apunts publicats a Twitter són d'un màxim de cent quaranta caràcters.
A Twitter hom hi publica 'tweets', apunts d'un màxim de cent quaranta caràcters: dues línies, tres a tot estirar. 'Tweet' és l'equivalent anglès de 'piular', i és així que, dels apunts, hom també en diu 'piulades' o 'piulets'. La pàgina de l'usuari és encapçalada per un espai que porta per títol 'What's happening?' ('Què passa?'). Allí hi escriu els apunts, de publicació immediata. També pot actualitzar la pàgina amb els missatges enviats per mòbil (SMS).

Seguidors i seguits


+ L'espai per a escriure els apunts.
Twitter és una xarxa social, un espai de comunicació, d'informació i de relació. L'usuari té la possibilitat de fer-se 'seguidor' d'uns altres usuaris: d'amics, de companys d'estudis i de feina, però també de mitjans de comunicació, de polítics, de celebritats de l'esport i del cinema, d'institucions diverses... El gran què de Twitter és que, a la pàgina dels seguidors, hi apareixen actualitzats els apunts dels 'seguits'. Hom pot fer-se seguidor de gent que no coneix personalment, però que escriu coses que li fan peça i vol estar-hi a sobre.

Dimensió política, utilitat social


+ Manifestació de protesta a l'Iran, el juny del 2009.
Twitter ha demostrat que pot ésser un instrument polític molt important. Barack Obama el va fer servir per mobilitzar els seus partidaris durant la campanya electoral nord-americana del 2008. El juny del 2009, just després de les polèmiques eleccions de l'Iran, l'oposició, amb els joves al davant, va aconseguir de coordinar les protestes i d'informar de la situació a tot el món per mitjà de canals (o etiquetes) de Twitter com #IranElection, que publicaven apunts contínuament. Afegim-hi, encara, el poder de canalitzar la solidaritat internacional: arran del terratrèmol d'Haití, del gener d'enguany, la Creu Roja va aconseguir de recaptar vuit milions de dòlars en menys de dos dies, cosa en gran part possible mercès als missatge enviats i reenviats via Twitter.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a unes quantes xarxes socials.
Twitter del FC Barcelona: gairebé cent vint mil seguidors.
Terratrèmol d'Haití: el paper d'internet.
'La neu al Twitter': article d'Oriol Lladó.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua