Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El 'maquis'

La invasió de la Vall d'Aran

Quico Sabaté i el Facerias

Marcel·lí Massana i Caracremada


dijous, 14 de gener de 2010
Aquest mes de gener ha fet cinquanta anys de la mort del militant anarquista Francesc, Quico, Sabaté, el maqui català més mític.

El 'maquis' fou un moviment de guerrilles antifranquistes, estès per alguns punts de l'estat espanyol, entre els anys 1940 i 1950. A Catalunya, l'estructura muntanyosa de la frontera amb França en va afavorir les accions, executades per comunistes i per anarquistes.

El moviment va començar just després de la guerra del 1936-1939, i va prendre volada a partir del 1944, quan els aliats alliberaven França del jou dels nazis (el juny del 1944, hi va haver el desembarcament de Normandia, que va inclinar la Segona Guerra Mundial del bàndol dels aliats).

En aquell moment, molta gent contrària a la dictadura franquista confiava que la derrota dels feixismes alemany i italià a la Segona Guerra Mundial acabaria portant la caiguda de Franco.

Les coses van anar ben altrament. Després de la guerra va venir la Guerra Freda, caracteritzada per la divisió del món en dos blocs: un de capitalista i un altre de comunista. El nou context internacional va ajudar a perpetuar la dictadura franquista, feroçment anticomunista.

El 'maquis' català dels anys 1950 va anar molt lligat a les accions de guerrillers anarquistes com Josep Lluís Facerias, Quico Sabaté i Ramon Vila, àlies Caracremada.

La invasió de la Vall d'Aran


+ Mapa de la Vall d'Aran.
L'acció conjunta més sonada del 'maquis' fou la invasió de la Vall d'Aran, l'octubre del 1944, planejada pels comunistes amb la idea última d'enderrocar el règim franquista. Els maquis, uns tres mil, van passar la frontera (molts s'havien significat en la lluita contra l'ocupació nazi de França) i van ocupar algunes places (Bossost, Lés...), però no pas tota la Vall. El règim franquista hi va haver d'enviar 10.000-15.000 efectius, que van acabar forçant la retirada maqui, després de gairebé deu dies de combats (19-27 d'octubre). La invasió no va tenir el suport de la població (esporuguida per la repressió franquista), ni tampoc de les tropes aliades.

Quico Sabaté i el Facerias


+ Quico Sabaté.
El 'maquis' català era d'abast urbà i rural. La guerrilla urbana (atracaments, sabotatges, bombes a edificis oficials...) va tenir dos noms mítics: Quico Sabaté i el Facerias. A la partida d'en Sabaté, hi havia els seus germans, Josep i Manuel, morts el 1949 i 1950, respectivament. Sabaté fou mort el 5 de gener de 1960 per un membre del sometent de Sant Celoni (Vallès Or.), Abel Rocha. Hi havia arribat malferit, després de protagonitzar una fugida novel·lesca del mas Clarà, prop de Girona, que efectius de la guàrdia civil tenien encerclat. Tres anys abans, el 1957, la policia franquista havia mort el Facerias, protagonistes d'atracaments a bancs i joieries, sobretot de Barcelona.

Marcel·lí Massana i Caracremada


+ Ramon Vila, Caracremada (Centre d'Estudis Josep Ester).
Natural de Berga (Berguedà), Marcel·lí Massana fou l'exponent màxim de la guerrilla rural. D'idees anarquistes i gran catalanitat, el Panxo, com li deien, va ajudar a passar gent de l'un costat de la frontera a l'altre, fins a la primeria dels anys 1950, quan va deixar la lluita i va exiliar-se a Occitània, on va morir el 1981. De Peguera, també al Berguedà, era Ramon Vila, més conegut pel sobrenom Caracremada. Auster, fort (de jove, havia volgut ésser boxador), avesat a la duresa de la vida a muntanya, Caracremada va morir el 1963, en una emboscada de la guàrdia civil. El van deixar agonitzar tota la nit: cap dels guàrdies no se li va atansar, de tanta por que li tenien.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Ramon Vila va tenir un paper molt important en la resistència contra la invasió nazi. Per això, França li va concedir la Legió d'Honor, distinció que va rebutjar.
  • La presència del 'maquis' va portar el règim franquista a accelerar les obres del túnel de Viella, obert el 1948.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

El 'maquis' a Catalunya (1939-1963): vídeo.
Cançó del grup Brams dedicada a Marcel·lí Massana.
Aplec de llibres sobre el 'maquis'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua