Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Combatre la pobresa a Europa

D'Europa...

...a Catalunya

Crisi i pobresa


dijous, 7 de gener de 2010
La pobresa s'associa sovint al Tercer Món, als països en vies de desenvolupament. Però, de pobres, també n'hi ha a Europa, una de les regions del planeta més desenvolupades i de més protecció social.

A la Unió Europa hi ha setanta-nou milions de ciutadans que viuen per sota el llindar de la pobresa, ço que equival al 16% de la població.

Bé, la dada és del 2006, quan la crisi econòmica encara no s'havia començat a manifestar. Per tant, la pobresa deu haver augmentat d'aleshores ençà (així ho pensen, de fet, el 84% dels europeus).

Tot plegat ha portat la Unió Europa a proclamar el 2010 Any Europeu del Combat contra la Pobresa i l'Exclusió Social.

El propòsit de les activitats i de les campanyes que s'aniran fent durant tot l'any és de conscienciar la gent i de renovar el compromís de la Unió d'eradicar la pobresa: aquest compromís, formalment adquirit el 2000, no ha tingut els resultats esperats.

D'Europa...


+ Distintiu de l'Any Europeu del Combat contra la Pobresa i l'Exclusió Social.
Com dèiem, a la Unió Europea hi ha devers setanta-nou milions de pobres. Són gent amb ingressos inferiors al 60% de salari mitjà del país on viuen. N'hi ha molts que no tenen feina, però n'hi ha (8%) que, tenir-ne, no els ha permès pas de sortir del pou de la pobresa, que afecta més els infants que no la resta de la població: dinou milions, el 19% de la població infantil.

...a Catalunya


+ A Catalunya, el 2008, el 16,6% de la població era pobra.
A Catalunya, el 2008, el 16,6% de la població era pobra, segons dades de l'Idescat (tenia uns ingressos nets anuals inferiors a 8.748 euros, quan la renda mitjana per llar era de 28.450 euros). Entre les dones, el percentatge era del 18,1%, i entre els homes, del 15%. Les llars més afectades eren les monoparentals (48%), d'un adult amb un fill o més a càrrec; les de dos adults amb tres fills o més (45,7%); i les d'un sol individu de més de seixanta-cinc anys (41,4%). El 27,5% dels estrangers eren pobres, i també ho eren el 24,7% dels vidus i de la gent amb estudis primaris o sense.

Crisi i pobresa


+ L'any passat Càritas va atendre cinquanta mil sol·licituds, un 84% més que no el 2007.
La crisi ha fet empitjorar la situació, com es desprèn de les dades presentades al desembre per Càritas Diocesana de Barcelona, organització de l'Església Catòlica dedicada als més necessitats. L'any passat va atendre cinquanta mil sol·licituds, un 84% més que no el 2007, el primer any de la crisi. El 36% mai no havien demanat ajut anteriorment; són els nous pobres: parelles joves amb fills, forçats a demanar ajut per a comprar aliments i pagar rebuts; autònoms; petits empresaris; obrers que han perdut la feina... Del total d'individus atesos, el 41% eren adults; el 36%, menors; el 20%, joves; i el 3%, gent gran.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 89% dels europeus consideren urgent que l'estat de què formen part abordi la xacra de la pobresa.
  • Cap dels membres d'una família europea de cada deu no treballa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Percepció social de la pobresa: sondatge.
L'augment de la desocupació al nostre país, el 2009.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua