Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Rāfols-Casamada, l'artista complet

Llum mediterrānia i art abstracte

Escriptor

Mestre


dilluns, 21 de desembre de 2009
El 17 de desembre es va morir, amb vuitanta-sis anys, el pintor, escriptor i pedagog de l'art i del disseny, Albert Rāfols-Casamada, un dels artistes catalans d'avantguarda més importants d'aquest últim mig segle.

Nat el 1923 a la vila de Grācia (Barcelona), Albert Rāfols-Casamada va emprendre estudis d'arquitectura, que va deixar per dedicar-se enterament a la pintura. De primer va rebre la influčncia de son pare, el pintor Albert Rāfols Cullerés, de tendčncies postimpressionistes, i de l'occitā Paul Cézanne, un dels māxims representants del postimpressionisme.

A mitjan anys 1940, Rāfols-Casamada va afegir-se al grup dels Vuit, integrat per artistes joves que pretenien recuperar l'esperit de modernitat que la guerra del 1936-1939 havia estroncat.

En aquest grup, també hi havia la pintora Maria Girona, amb qui Rāfols-Casamada es va casar el 1952. Tots dos se'n va anar a París, aleshores capital mundial de l'art, on van cončixer l'obra dels artistes més innovadors del moment, com Henri Matisse i Pablo Picasso.

Llum mediterrānia i art abstracte


+ 'Octubre al jardí' (1981). Centre d'Art Reina Sofia.
Influīt pel cubisme, de tornada de París Rāfols-Casamada es va inclinar per l'art abstracte, amb peces de tema quotidiā despullades de tot element superflu. Els tons eren suaus (blaus, ocres, terrosos, grisos...), característics del paisatge mediterrani. L'artista va anar consolidant el seu prestigi, ací i a fora, amb exposicions a Europa i a Amčrica.

Escriptor


+ El 2000, Rāfols-Casamada va aplegar l'obra počtica a 'Signe d'aire'.
Rāfols-Casamada escrivia des de ben jove, perō no va publicar res fins passada la cinquantena: el primer llibre de poesia, 'Signe d'aire', data del 1976 (al cap de vint-i-cinc anys va aplegar l'obra počtica completa en un volum del mateix títol). Si la pintura de Rāfols-Casamada era počtica, la seva poesia era visual: va fer poemes visuals, igual que el seu amic, Joan Brossa. També va escriure dietaris i assaigs sobre pintura.

Mestre


+ Albert Rāfols-Casamada.
Home elegant, discret, de parlar pausat, Rāfols-Casamada es va destacar pel seu compromís cívic. Els anys 1960 va fundar les escoles Elisava i Eina, capdavanteres dels estudis de disseny al país. Si feia una vintena d'anys, havia volgut modernitzar la pintura, ara volia modernitzar els estudis d'art i de disseny. Rāfols-Casamada era president de la fundaciķ d'Eina, escola que va dirigir els anys 1967-1984.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Joaquim Torres Garcia, entre els pintors preferits de Rāfols-Casamada.
El fauvisme, moviment que va influir Rāfols-Casamada.
I també...
Quč és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua