Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Dinosaures al Pirineu… fa 65 milions d'anys

Clima tropical

Titanosaures, els dinosaures de Fumanya

'Recula 600 milions d'anys'


dijous, 26 de novembre de 2009
Com era el Pirineu, a l'era dels dinosaures? Quins eren, de tots aquests rèptils, els predominants? Quina aparença tenien? Què menjaven? Es desplaçaven lentament o de pressa? Per què van extingir-se? Respondre aquestes qüestions és l'objecte del portal de divulgació científica, Recerca en Acció.

'Fa 65 milions d'anys. El Pirineu a l'era dels dinosaures'. Així s'anomena el projecte actual de Recerca en Acció, consistent a fer el seguiment dels estudis duts a terme al jaciment de Fumanya (Fígols, Berguedà), on l'extracció de carbó ha deixat al descobert més de tres mil cinc-centes petjades de dinosaure.

De fa un parell de mesos, les conclusions del seguiment (que es perllongarà fins el 4 de desembre) es van publicant en un diari de recerca. Aquesta informació es completa amb vídeos, interactius, vincles i un espai de participació, en què es proposa la resolució d'enigmes. Tot plegat, d'intenció clarament didàctica.

Clima tropical


+ Fa setanta milions d'anys, la Mediterrània encara no s'havia format (mapa: Recerca en Acció).
El diari de recerca ens explica que, fa molts milions d'anys, durant el període cretaci (l'últim de l'era mesozoica), la geografia corresponent al Berguedà era ben diferent de la d'ara. No era pas un territori muntanyós, sinó pla, clivellat per rius cabalosos i esquitxat per grans zones lacustres. El clima, tampoc no tenia res a veure amb l'actual: era tropical, amb temperatures càlides, pluges freqüents i humitat elevada, cosa que feia florir una vegetació frondosa.

Titanosaures, els dinosaures de Fumanya


+ Titanosaure (dibuix: consorci Ruta Minera).
Aquest territori fèrtil era senyorejat pels titanosaures, pertanyents al subordre dels sauròpodes, els dinosaures de majors dimensions (hom ha inclòs en aquest subordre l'enorme diplodoc, que podia atènyer els trenta metres de llargària). Quadrúpedes i herbívors, els titanosaures eren de cua i coll llargs i de cap petit (en termes relatius, és clar). A la pell, hi tenien unes plaques òssies, que devien fer de protecció contra les escomeses dels predadors.

'Recula 600 milions d'anys'


+ L'interactiu permet d'observar l'evolució dels continents.
L'estudi de Recerca en Acció comprèn un interactiu que permet d'observar l'evolució dels continents durant aquests últims sis-cents milions d'anys, a través de les eres geològiques paleozoica, mesozoica i cenozoica, que encara dura. El trànsit del mesozoic al cenozoic, fa uns seixanta-cinc milions d'anys, va venir marcat per una gran extinció d'espècies: més del 50%, dinosaures inclosos. La preeminència va passar dels rèptils als mamífers, que es van anar diversificant.

MATERIALS

  • 'Fa 65 milions d'anys'
    Format:Web
    Estudi de l'equip de Recerca en Acció.
  • Ruta Minera
    Format:Web
    Consorci instituït amb la voluntat de promoure l'economia i el turisme de l'alt Berguedà. Informació dels dinosaures i del jaciment de Fumanya.
  • Dinonautes
    Format:Web
    Pàgina del consorci Ruta Minera.
  • Age of the dinosaurs
    Format:Web
    Els dinosaures, a la BBC.

QUE HO SABIES?

  • Els geòlegs anomenen 'límit K/T' el pas del mesozoic al cenozoic.
  • Suara hem dit que l'extracció de carbó ha deixat al descobert milers de petjades de dinosaure. Doncs bé, al territori corresponent a l'actual Berguedà, el carbó s'hi va formar fa uns setanta milions d'anys, cinc abans de l'extinció dels dinosaures.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els dinosaures de Fumanya: fitxa.
La conservació de les restes de Fumanya: vídeo.
La petja dels dinosaures a Catalunya i al País Valencià.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua