Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre la llei electoral catalana

Els vots i el territori

Què hi diuen, els experts?

Llistes obertes, llistes tancades


dilluns, 23 de novembre de 2009
Divendres es va fer la primera reunió de la ponència que ha de preparar la llei electoral de Catalunya, una ponència integrada per diputats dels partits representats al Parlament de Catalunya.

L'estatut d'autonomia del 1979 preveia l'elaboració d'una llei electoral (també la preveu l'estatut actual, vigent del 2006 ençà). Doncs bé, passats trenta anys, Catalunya encara no té llei electoral pròpia, cosa que no passa a cap més territori de l'estat espanyol: les eleccions es regeixen per una disposició addicional transitòria de l'estatut.

La idea, ara, és de fer una llei electoral, i de fer-la de manera que els ciutadans se sentissin més representats pels polítics (hom n'ha parlat molt, de la desafecció de la gent envers la classe política, un mal que no és pas exclusiu de Catalunya).

De totes maneres, hi ha gent que no s'ho acaba de creure, que la llei electoral tiri endavant. Si en trenta anys no s'ha fet, diuen, tampoc no es farà ara, amb les eleccions catalanes a la vista (s'han de fer l'any vinent).

Al capdavall, aquest escepticisme s'explica pels interessos divergents dels partits polítics catalans.

Els vots i el territori


+ Reunió de la ponència que ha de preparar la llei electoral.
L'estatut de Catalunya diu que el sistema electoral ha d'ésser proporcional, però també diu que ha d'assegurar la representació de totes les zones del territori (n'hi ha d'escassament poblades). Això vol dir que els representants polítics han d'ésser elegits d'acord amb el nombre de vots obtinguts, però també d'acord amb el territori (d'acord amb la provinença dels vots). És clar, segons com es combinin la proporcionalitat i la territorialitat, en resultaran beneficiats uns partits o uns altres: n'hi ha que tenen una implantació territorial força uniforme, i n'hi ha que concentren una bona part del vot en una àrees concretes (per a constatar-ho, n'hi ha prou de fer una ullada als resultats electorals del 2006).

Què hi diuen, els experts?


+ El grup d'experts ha proposat la creació de set circumscripcions.
Els ponents que han de fer la llei electoral partiran del dictamen redactat fa un parell d'anys per una comissió d'experts. Aquest dictamen proposava un sistema electoral pensat perquè el poguessin acceptar tots els partits polítics. Bàsicament, consistia a passar de quatre circumscripcions electorals (les províncies de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona) a set: Barcelona, Central, Girona, Lleida, Alt Pirineu i Aran, Camp de Tarragona i Terres de l'Ebre.

Llistes obertes, llistes tancades


+ Ara els ciutadans voten un partit, però no pas els diputats d'aquest partit.
El dictamen també proposava d'obrir les llistes electorals. Ara els ciutadans voten un partit, però no pas els diputats d'aquest partit: les llistes són tancades, les fan els partits. Hom creu que el sistema de llistes obertes, vigent a països de llarga tradició democràtica, podria despertar més l'interès de la gent pels afers polítics. El lligam entre elector i elegit seria més estret. Si un diputat no ho fes prou bé, perdria vots, per més que tingués la confiança del partit.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El dictamen de la comissió d'experts proposava que les llistes electorals incloguessin, pel cap baix, un 40% de dones i un 40% d'homes.
  • També proposava el vot via internet, naturalment amb les degudes garanties de privacitat i de fiabilitat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Resultats de les eleccions catalanes del 2006.
Drets i deures dels diputats: material didàctic del Parlament de Catalunya.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua