Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El pla internacional contra el canvi climàtic

La necessitat...

...d'un acord que no sembla fàcil

La posició de la Unió Europea


dilluns, 2 de novembre de 2009
Avui comença la Conferència del Canvi Climàtic Barcelona 2009, que durarà fins divendres, 6 de novembre. És l'última reunió preparatòria abans de la Conferència del Canvi Climàtic de l'ONU, que es farà el desembre a Copenhaguen, capital de Dinamarca.

La conferència de Barcelona aplegarà més de quatre mil assistents, comptant-hi delegats de països i observadors internacionals. La internació és d'acostar prou les posicions perquè de Copenhaguen en surti un acord, acord que hauria de definir l'estratègia internacional contra el canvi climàtic a partir del 2012.

Aquell any vencerà el protocol de Kyoto, del 1997, que comprometia els països signants a reduir l'emissió de gasos d'efecte hivernacle. L'objectiu era de reduir-los un 5%, pel cap baix, respecte dels nivells del 1990, fita a assolir durant el període 2008-2012

El protocol de Kyoto ha estat ratificat per cent vuitanta-quatre països, però no pels Estats Units, el país més poderós del món i el segon que més gasos contaminants emet, darrere la Xina.

La implicació dels Estats Units és, doncs, essencial per a donar un nou impuls al combat contra el canvi climàtic, com acaba de constatar el mateix secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon.
  • ! Actualització el 07/11/2009 a les 06:50

La necessitat...


+ L'informe de l'IPCC deia que l'escalfament del planeta era inequívoc.
El Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) va publicar l'últim informe el 2007. Aquest informe deia que l'escalfament del planeta era inequívoc, com evidenciaven els augments del desglaç, del nivell de la mar i de la temperatura de l'aire i de l'oceà; també deia que la major part de l'augment de la temperatura observat des de mitjan segle XX es devia, molt probablement, a la major concentració de gasos d'efecte hivernacle antròpics (causats per l'acció de l'home). Tot plegat va fer plantejar la necessitat d'assolir un acord internacional el 2009, a tot estirar.

...d'un acord que no sembla fàcil


+ De Copenhaguen, n'hauria de sortir l'estratègia internacional contra el canvi climàtic a partir del 2012.
Aquest acord s'hauria de segellar el mes vinent a Copenhaguen. De totes maneres, Yvo de Boer, secretari de la Convenció de l'ONU sobre el Canvi Climàtic, va dir no fa pas gaire que no creia que d'aquella ciutat en pogués sortir un nou tractat amb tots els ets i uts. A sobre, la Unió Europea va acordar divendres, després de dures negociacions, d'anar a Copenhaguen amb una posició comuna qualificada de poc concreta.

La posició de la Unió Europea


+ L'acord de la UE ha estat qualificat de poc concret.
La Unió Europea va dir que pagaria la quota de diners que li pertocava perquè els països en vies de desenvolupament poguessin combatre el canvi climàtic (necessitaran cent mil milions d'euros l'any a partir del 2020, segons la Unió mateixa), però no es va comprometre amb xifres concretes, cosa criticada pels grups ecologistes. Aquesta ambigüitat, aquesta poca concreció, és molt indicativa, car la Unió és tinguda per la capdavantera en el combat contra el canvi climàtic: segons el compromís contret, el 2020 hauria d'haver reduït un 20% (un 30%, en cas d'acord internacional) l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i hauria d'haver augmentat fins al 20% el consum d'energies renovables.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El 2007, el Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic va rebre el premi Nobel de la Pau, compartit amb Al Gore, vice-president dels Estats Units els anys 1993-2001.
  • Segons l'informe publicat el 2007 per aquest grup, dels dotze anys més càlids des del 1850, onze corresponien al període 1995-2006.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Impacte del canvi climàtic a Europa: un estudi.
Comesa de la campanya 350.org.
L'efecte hivernacle: unitat didàctica.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua