Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Baltasar Porcel, escriptor i periodista

Un home fet a si mateix

Andratx...

...Barcelona i la Mediterrània


dilluns, 6 de juliol de 2009
L'1 de juliol es va morir, amb setanta-dos anys, Baltasar Porcel, un dels grans noms de la literatura catalana contemporània. La despulla de l'escriptor reposa, des de dissabte, a Andratx (Mallorca), sa vila nadiua.

Porcel era un home d'esperit lliure (i, per això mateix, polèmic), rebel, aventurer, culte, vital, amant de l'art i apassionat de la Mediterrània. Tot això es reflecteix en la seva obra, que abasta gairebé tots els gèneres.

Va escriure assaigs, biografies, contes, llibres de viatges, peces teatrals... Ara, la seva popularitat es devia, en bona part, als seus articles periodístics i a les seves novel·les: 'Els argonautes', 'Difunts sota els ametllers en flor', 'Cavalls cap a la fosca', 'Les primaveres i les tardors', Ulisses a alta mar', 'L'emperador o l'ull de vent', 'Olympia a mitjanit', 'Cada castell i totes les ombres'. Aquesta última, publicada l'any passat, va acabar-la després de la primera escomesa del càncer que ha acabat posant fi a la seva vida.

De Porcel, que tenia un gran domini de la llengua catalana, s'ha dit que era el millor prosista català d'aquests últims cent anys, juntament amb Josep Pla.

I el fet és que la seva trajectòria literària és avalada per multitud de premis (d'aquí i de fora) i per la traducció de la seva obra a força llengües: alemany, anglès, eslovac, espanyol, francès, italià, txec, vietnamita...
  • ! Actualització el 15/07/2009 a les 07:25

Un home fet a si mateix


+ Baltasar Porcel, el 2008.
Baltasar Porcel era un home fet a si mateix. Nat el 1937 a Andratx, vila d'arrel pagesa i marinera, a catorze anys s'establí amb la família a Ciutat de Mallorca, on començà estudis de comerç. Ambiciós, amb voluntat de fer coses importants, se sentia encaixonat a l'illa, de manera que el 1960 se n'anà a Barcelona. Allí entrà en contacte amb els cercles catalanistes i s'afegí a la lluita contra la dictadura franquista.

Andratx...


+ 'Solnegre', la primera novel·la de Porcel, data del 1961.
D'aquells anys daten les primers novel·les, com 'Solnegre', 'La lluna i el Cala Llamp' i 'Els argonautes', inspirades en Mallorca, particularment en Andratx; i, també, els primers treballs periodístics, publicats a les revistes Serra d'Or i Destino i al diari La Vanguardia. En aquest rotatiu, hi tenia, de feia més de vint-i-cinc anys, una columna diària, en què analitzava la realitat política i social del moment, en un to directe, provocador, irreverent.

...Barcelona i la Mediterrània


+ 'Ulisses a alta mar' té per escenari Barcelona.
Porcel també va escriure novel·les centrades en Barcelona: 'Lola i els peixos morts', 'Ulisses a alta mar', 'Cada castell i totes les ombres'. En aquesta última novel·la seva hi apareix una Barcelona caòtica, desgavellada, diversa, escenari d'intrigues i tripijocs polítics, de gent que triomfa i de gent que s'ensorra (Porcel en va voler fer un paradigma de les urbs modernes). Destaquem, així mateix, una obra de no-ficció: el llibre de viatges, 'Mediterrània. Onatges tumultuosos', fruit del seu vast coneixement de les civilitzacions mediterrànies.

MATERIALS

  • Sóc fruit de l'anarquisme
    Format:Web
    Entrevista de VilaWeb TV amb Baltasar Porcel (3 de novembre de 2008).
  • Baltasar Porcel
    Format:Web
    Vídeo de la col·lecció, 'Veus literàries', de trenta minuts de durada.
  • Baltasar Porcel
    Format:Web
    Pàgina de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC).
  • Baltasar Porcel
    Format:Web
    Esbós autobiogràfic i vincles. Espai Lletra, de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).

QUE HO SABIES?

  • Baltasar Porcel tingué molta relació amb un altre gran escriptor mallorquí, Llorenç Villalonga. Flo la Vigne, protagonista de la novel·la de Villalonga, 'L'àngel rebel' (1961), és inspirat en la figura de Porcel.
  • Arribat a Barcelona, Porcel entrà a treballar a Mobles Maldà, una empresa de mobles propietat del mecenes cultural, Ermengol Passola, traspassat també aquest 2009.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Baltasar Porcel, designat escriptor del 2009 pel govern de les Illes.
Porcel, segons Porcel: vídeo.
Andratx, el poble de Porcel.
Porcel, un Ulisses modern.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua