Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Crisi a l'Iran

Més enllà dels resultat electorals

Divisió social

Qui mana, a l'Iran?


dilluns, 22 de juny de 2009
La tensió s'ha apoderat de l'Iran, d'ençà de les eleccions presidencials del 12 de juny. Els polèmics resultats han suscitat les protestes més importants des de la instauració de la república islàmica, el 1979.

Les eleccions, recordem-ho, van atorgar la victòria al candidat a la reelecció, Mahmud Ahmadinejad, populista i ultraconservador. Ahmadinejad va aconseguir dos terços dels vots, més que no els aconseguits en les eleccions del 2005.

Els resultats oficials no van convèncer molts iranians, i de seguida hom va començar a parlar de tupinada, de frau. El principal candidat de l'oposició, el reformista Mir Hussein Mousavi, va demanar que es repetissin les eleccions, petició denegada per la cúpula dirigent del règim, que solament va avenir-se a fer un recompte parcial dels vots.

Les protestes, multitudinàries, es van estendre per les principals ciutats del país persa. Dijous, més de cent mil manifestants van aplegar-se a Teheran, capital de l'Iran, en senyal de dol pels morts deguts a la repressió.

El règim iranià ha mirat d'ocultar les manifestacions, però no ho ha aconseguit pas. El moviment d'oposició, amb els joves al davant, ha aconseguit de mobilitzar-se i d'informar el món de la situació, mercès a les noves tecnologies (internet i mòbils).

Ara mateix, es fa difícil de dir quina direcció prendran els esdeveniments. Divendres, el cap suprem de l'Iran, l'aiatol·là Alí Khamenei (ideològicament molt acostat a Ahmadinejad) va avalar el resultat de les eleccions i va avisar que les protestes s'havien d'acabar. Però el fet és que la revolta prossegueix, tot i l'augment de la repressió (dissabte hi va haver deu morts, pel cap baix), i Mousavi ha manifestat d'estar preparat per la mort.
  • ! Actualització el 26/06/2009 a les 16:10

Més enllà dels resultat electorals


+ Manifestació de protesta pels carrers de Teheran.
Els controvertits resultats electorals han acabat fent surar el malestar d'una part molt important de la població iraniana, intensament crítica amb Ahmadinejad. Aquest s'ha arrenglerat amb els sectors més conservadors del règim, gens proclius a obrir escletxes de llibertat (el president anterior, Mohammad Khatami, era de perfil més obert); no ha menat gens bé els afers econòmics, cosa agreujada per la baixada de preu del petroli (l'Iran n'és un dels principals productors mundials); i, en el pla internacional, ha fet un discurs molt antioccidental, mancat de voluntat d'entesa.

Divisió social


+ Mir Hussein Mousavi i Mahmud Ahmadinejad.
Mousavi, el cap polític de l'oposició, té el suport de les classes mitjanes i il·lustrades, de les dones (les més perjudicades pel règim, les més mancades de llibertat) i del jovent: el 50% de la població té menys de vint-i-cinc anys, i el 70%, en té menys de trenta). Ahmadinejad, en canvi, té el suport dels sectors urbans més desafavorits i de les forces de seguretat.

Qui mana, a l'Iran?


+ El cap suprem, l'aiatol·là Alí Khamenei.
Sigui com sigui, no és pas el president, Ahmadinejad, qui deté el poder màxim de l'Iran, sinó el cap suprem, Alí Khamenei. Entre més coses, el cap suprem nomena els responsables del sistema judicial, de l'exèrcit i de la ràdio i la televisió. Hi ha, certament, un parlament elegit per sufragi universal, però amb atribucions limitades i supervisat per l'influent Consell dels Guardians, constituït per dotze membres: sis juristes i sis teòlegs, aquests designats pel cap suprem. En última instància, doncs, el poder polític és detingut per les autoritats religioses.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • L'actual territori de l'Iran fou bressol de l'antiga civilització persa. El nom de Pèrsia, per a designar el país, es mantingué fins el 1935, quan s'adoptà oficialment el d'Iran.
  • La mitjana d'edat dels iranians és de vint-i-set anys.
  • L'Iran és de majoria xiïta, no pas sunnita, branca majoritària de l'islam.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Què hi passa, a l'Iran?: explicació didàctica.
Fotografies de les protestes.
Dades de l'Iran.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua