Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El debat sobre el P2P

P2P: funcionament...

... i filosofia

'Copyleft'


dijous, 30 d'abril de 2009
Al món hi ha milions d'internautes que intercanvien continguts audiovisuals. Aquesta pràctica, i el sistema tecnològic que la permet, dit P2P, són ara mateix al centre de la polèmica.

A mitjan abril un tribunal suec va condemnar els responsables i fundadors de The Pirate Bay, el portal de descàrregues via P2P més important del món, amb vint-i-dos milions d'usuaris, a un any de presó per haver assistit els usuaris en la distribució de materials protegits per drets d'autor. El tribunal també els va condemnar a pagar 2,7 milions d'euros en concepte d'indemnització: l'acusació, integrada per grans companyies de la indústria del lleure (EMI, Sony, Warner Bros...), en reclamava més de nou. Els condemnats han anunciat que recorreran la sentència.

Això a banda, ahir mateix el Parlament francès va tornar a debatre (els diputats el van tombar encara no fa un mes) el polèmic projecte de llei contra el P2P, que pretén de combatre l'intercanvi d'arxius subjectes a drets d'autor. Aquest projecte de llei, impulsat pel president francès, Nicolas Sarkozy, contempla de privar de connexió a internet els usuaris que intercanvien arxius, si no fan cas de tres avisos previs, el tercer via carta certificada.

La polèmica també ha arribat a Espanya. El nomenament d'Ángeles González-Sinde al davant del Ministeri de Cultura espanyol ha aixecat les protestes dels internautes, que recorden les manifestacions que va fer contra l'ús del P2P. L'Associació d'Internautes, per exemple, n'ha demanat el cessament.

P2P: funcionament...


+ Símbol de l'eMule.
Anomenem 'P2P' la xarxa informàtica que permet d'intercanviar arxius: documents, films, jocs, música. Els usuaris comparteixen, doncs, continguts, en una relació d'igual a igual, diferent de la relació servidor-client: P2P és la simplificació de 'peer-to-peer', que vol dir justament 'd'igual a igual'. L'intercanvi es fa mitjançant els anomenats programes P2P, com Ares, BitTorrent, eMule...

... i filosofia


+ Anomenem 'P2P' la xarxa informàtica que permet d'intercanviar arxius.
La filosofia P2P proclama que la informació i el coneixement han d'ésser accessibles a tots els usuaris; que no hi ha d'haver traves, i menys encara per raons econòmiques. La pràctica de compartir arxius via P2P és equivalent a una altra pràctica molt comuna no fa pas gaires anys: la de reproduir música a través de cintes de casset verge. Naturalment, tot això topa amb els interessos de les indústries cinematogràfica i discogràfica tradicionals, que al·leguen pèrdues milionàries.

'Copyleft'


+ Signe que identifica el 'copyleft'.
Aquesta filosofia va lligada a l'anomenat 'copyleft', un model de propietat intel·lectual oposat al 'copyright', mot, aquest, que designa el dret que es reserva un autor d'explotar durant un temps la seva obra (literària, musical, artística...). El 'copyleft', en canvi, garanteix els drets de distribució i de modificació d'una obra, a condició que es faci esment de l'autor: és usat per autors novells per a difondre l'obra pròpia.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El concepte 'copyleft' fou encunyat el 1984 pel nord-americà Richard Stallman, capdavanter del programari lliure.
  • A Suècia, l'1 d'abril va entrar en vigor una llei que perseguia les descàrregues via P2P. L'endemà, el tràfic de la xarxa va caure un 30%.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Unitat didàctica sobre programari lliure.
'Cop al P2P': vídeo sobre la sentència contra The Pirate Bay.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua