Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Monturiol

Narcís Monturiol i la societat ideal

El submarí Ictineu i més invents

L'Ictineu 3


dilluns, 16 de febrer de 2009
Aquest 2009 és l'Any Monturiol, en record del cent cinquantè aniversari de l'avarament de l'Ictineu, un dels primers submarins de la història, ideat pel figuerenc Narcís Monturiol Estarriol (1819-1885).

L'Any Monturiol és impulsat per l'Institut Ictineu, Centre Català de Recerca Submarina, l'Associació d'Innovadors Narcís Monturiol i Ictineu Submarins, amb el suport d'institucions públiques i d'entitats privades.

El propòsit és de reivindicar el llegat de Narcís Monturiol, en les facetes d'inventor, d'humanista, de polític. I, més precisament, el paper que té dins la història de la navegació submarina, un paper massa sovint oblidat, sobretot en l'àmbit internacional. I això que Monturiol fou el primer d'idear un submarí amb criteris científics, com testimonia el seu 'Assaig sobre l'art de navegar per dessota l'aigua', punt de partença de moltes recerques posteriors.

Per tot plegat, l'Any Monturiol, que es presentarà el 24 de febrer a l'Institut d'Estudis Catalans, té previstes un munt d'activitats. Destaquem-ne les exposicions 'El somni de Monturiol' i 'La tecnologia dels submergibles', a Figueres i a Barcelona, respectivament; i la construcció de l'Ictineu 3, un submarí modern de fins científics, que serà avarat, previsiblement, el 2010.

Aquest submarí es construeix a les Drassanes de Barcelona, seu del Museu Marítim. Del carrer estant se'n pot veure la maqueta, encara no del tot enllestida.

Narcís Monturiol i la societat ideal


+ Narcís Monturiol. Retrat de Ramon Martí Alsina.
Nat el 1819 a Figueres (Alt Empordà), Narcís Monturiol visqué en temps de la Revolució Industrial, molt marcada pels avenços tècnics, però, també, per grans desigualtats socials. Això féu que s'interessés per l'anomenat socialisme utòpic, que defensava una societat sense classes, igualitària i fraternal. Monturiol difongué les idees d'Étienne Cabet, partidari de fer realitat aquesta societat ideal, dita Icària (pel seu llibre, 'Viatge a Icària'). Entre els catalans que feren rumb als Estats Units amb la idea de fundar-hi una comunitat 'icariana' hi havia Joan Monturiol, germà de Narcís.

El submarí Ictineu i més invents


+ Reproducció del primer Ictineu. Museu Marítim de Barcelona.
El compromís social de Monturiol no es pot deslligar de la seva faceta d'inventor: ell sostenia que la ciència i la tècnica havien d'ajudar a edificar una societat millor. El seu giny més famós, l'Ictineu, fou avarat al port de Barcelona el 28 de juny de 1859, tres anys després d'haver-se començat a construir. Aquest submarí, fet de fusta, de set metres d'eslora i forma de peix, féu una setantena d'immersions. També projectà (i construí) un segon Ictineu, un procediment per a engomar segells i un altre per a conservar la carn. Tot això sense oblidar els seus plans de portar aigua del Ter a Barcelona.

L'Ictineu 3


+ L'Ictineu 3 incorporarà energies no contaminants.
De fa uns quants mesos, a les Drassanes de Barcelona, s'hi construeix el submarí Ictineu 3, el primer del país d'ençà dels de Monturiol. Projectat per l'empresa Ictineu Submarins, l'Ictineu 3 incorporarà tecnologies i materials innovadors i energies no contaminants. Hi cabran tres passatgers, tindrà una autonomia màxima de deu hores i podrà atènyer els mil dos-cents metres de profunditat, fita ara mateix reservada a una quinzena de submarins de tot el món.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Home polifacètic, Monturiol conreà l'astronomia, la filosofia i la pintura.
  • També es destacà per la defensa dels drets de les dones.
  • Els ideals igualitaris d'Étienne Cabet suscitaren l'interès de personalitats catalanes de l'època com el músic, poeta i polític Josep Anselm Clavé, fundador dels Cors de Clavé.
  • Amb el segon Ictineu, Monturiol féu una vintena d'immersions, totes reeixides.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Les innovacions dels submarins d'en Monturiol.
Sobre els 'icarians'.
'Monturiol, el senyor del mar': film de Francesc Bellmunt.
Animació en tres dimensions de l'Ictineu 3.
I també...
  • Conversa, naturalment fictícia, entre Narcís Monturiol i el físic barceloní Jorge Wagensberg.
  • Text per a auca de Narcís Monturiol.
  • Entrevista de VilaWeb TV amb Pere Forès, dissenyador de l'Ictineu 3 (juliol del 2006).
  • Submarins i recerca submarina: preguntes i respostes.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua