Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Augment continuat de la desocupació

Un peix que es mossega la cua

Més enllà de les xifres

Augment de les demandes d'ajut


dilluns, 9 de febrer de 2009
Ja fa mesos que la desocupació creix d'una manera molt significativa, especialment de l'estiu ençà. Aquest augment és el reflex més real, més visible, d'una crisi econòmica molt greu d'abast internacional.

A casa nostra, l'augment s'ha accentuat amb l'entrada del 2009. Recordem les últimes xifres: a Catalunya, ara hi ha 32.525 desocupats més que no fa un mes; al País Valencià, 31.021; i a les Illes, 1.149. En aquests tres territoris, el nombre de gent sense feina és ara de 455.757, 388.845 i 74.447, respectivament.

Un altre índex de l'abast de la crisi és que afecta tots els sectors econòmics. A Catalunya, per exemple, el gener va tancar-se amb 20.967 desocupats més del sector serveis, 5.925 més de la indústria, 3.787 de la construcció i 559 de l'agricultura.

El devessall de dades negatives, d'ací i de fora, va acompanyat d'una sensació d'incertesa, sobretot perquè no se sap quant durarà la crisi, quan tocarà fons: la realitat ha tombat moltes previsions optimistes. Per a apaivagar aquesta sensació, hi ha qui ha recordat que el capitalisme ha passat per moltes crisis, i de totes se n'ha sortit; quan ha convingut, amb grans reformes i tot (com la que es va fer després del 'crac del 1929', la pitjor crisi que ha sofert).
  • ! Actualització el 09/02/2009 a les 13:00

Un peix que es mossega la cua


+ Les empreses troben moltes dificultats per a aconseguir crèdits.
Sigui com sigui, el cas és que la situació actual és com la d'un peix que es mossega la cua. Hi ha un desequilibri entre l'oferta i la demanda: com que no venen prou, hi ha empreses que, o bé tanquen, o bé despatxen treballadors per reduir costs. El resultat és de més gent sense feina, que es veu obligada a reduir despeses. Té menys diners i consumeix menys, cosa que afecta, de retop, les empreses... Aquestes, a sobre, troben moltes dificultats per a aconseguir crèdits (els bancs han estat criticats pel fet de no concedir-ne prou, per haver tancar l'aixeta del crèdit). I si no n'aconsegueixen, no poden invertir, i per tant, no poden obrir llocs de feina.

Més enllà de les xifres


+ Les xifres són fredes: amaguen les dificultats que passen els desocupats.
Les xifres que hem esmentat són fredes. Amaguen les dificultats que passen els desocupats i, per extensió, les famílies: en molts casos, quan algú perd la feina, és tota una família que en resulta afectada. A les estretors quotidianes derivades de la disminució d'ingressos, hi hem d'afegir la por de no tornar a trobar feina, de no poder pagar les obligacions contretes (préstecs hipotecaris, per exemple).

Augment de les demandes d'ajut


+ Càritas Diocesana de Barcelona té llista d'espera, cosa que no passava fa tres mesos.
De fet, l'augment de la desocupació ha acrescut les demandes d'ajut. Per exemple, Càritas Diocesana de Barcelona, organització de l'Església Catòlica dedicada als més necessitats, té ara mateix llista d'espera (dos mil sol·licitants), cosa que no passava fa tres mesos. Les demandes que més han pujat són les de suport legal en qüestions d'estrangeria, les d'orientació i formació laboral i les econòmiques. En aquest àmbit, les peticions són d'aliments, de pagament de lloguers, de relloguers (d'una cambra) i de rebuts (aigua, gas i llum). La major part dels destinataris dels ajuts són immigrants, però ha augmentat el percentatge dels autòctons: del 21%, el 2007, al 25%, el 2008.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Un dels indicadors de la crisi és l'augment del nombre d'insolvents. A Catalunya, l'any passat, va haver-hi 681 suspensions de pagaments d'empreses i de famílies; al País Valencià, 390; i a les Illes, 127. A l'estat espanyol, l'augment va ésser del 197,3% respecte del 2007.
  • El 2008, Càritas Diocesana de Barcelona va rebre un 48% més de sol·licituds d'ajut que no el 2007.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Orígens de la crisi i paper que pertoca a l'estat en els afers econòmics.
Evolució de l'índex de desocupació dels països de l'OCDE, del 2005 ençà.
Deu mesures imprescindibles perquè, la crisi, no la paguin els treballadors (sindicat UGT).
Els expedients de regulació d'ocupació de Catalunya, en un mapa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua