Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Per la privadesa a internet

L'ordinador, la màquina que tot ho guarda

Prevenir el 'ciber-assetjament', el 'phishing'...

Privadesa i xarxes socials


dilluns, 2 de febrer de 2009
Internet ha revolucionat la manera que tenim de relacionar-nos i de comunicar-nos. Ha estat un gran avenç que, com tants, convé d'utilitzar bé a fi d'evitar situacions de risc.

Partint dels beneficis d'internet i, alhora, de la necessitat de fer-ne un bon ús, l'Agència Catalana de Protecció de Dades, la Comissió de Llibertats i Informàtica i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya acaben de presentar tres manuals pràctics que insisteixen especialment en la protecció de la privadesa.

Aquests tres manuals, descarregables de franc per internet, van adreçats, respectivament, a escolars de 9-11 anys (educació primària), de 12-14 anys (educació secundària) i de 15-17 anys (batxillerat i formació professional). Tots tres proposen activitats i donen consells, alguns d'adreçats especialment a famílies i mestres.

Els manuals es basen en els resultats d'un treball de recerca en què van prendre part més de vuit mil estudiants de nou anys a disset. Alguns d'aquests resultats justifiquen la necessitat d'un manual d'aquestes característiques. El 40% dels enquestats, per exemple, va admetre que sovint rebia publicitat no desitjada i que cedia les dades personals a fòrums, xats, concursos, xarxes socials..., sense tenir esment de les garanties de protecció de dades.

L'ordinador, la màquina que tot ho guarda


+ Els programes de protecció són bàsics.
Els manuals comencen per explicar que els ordinadors són màquines que tot ho guarden: pàgines web visitades, films i música descarregades, claus, converses via missatgeria instantània... Perquè ningú no pugui accedir a aquesta informació i en pugui fer un ús il·lícit, convé d'esborrar periòdicament l'historial de navegació, les galetes (o 'cookies') i els arxius que emmagatzemen continguts i imatges de les pàgines consultades. Naturalment, són bàsics programes de protecció: un antivirus i un tallafoc, programa que controla les comunicacions que entren a l'ordinador i en surten per determinar-ne qualssevol anomalies.

Prevenir el 'ciber-assetjament', el 'phishing'...


+ Portada del manual de 12-14 anys.
Després d'això, els manuals expliquen els riscs principals de la xarxa, a vegades il·lustrats amb casos reals: el 'ciber-assetjament' (adaptació del terme 'cyber-bullying'), que designa l'assetjament que es fa utilitzant les noves tecnologies: correu electrònic, xat, missatges de mòbil...; el 'phishing', pràctica fraudulenta amb què es pretén d'aconseguir les dades personals de l'usuari (número del document d'identitat i de la targeta de crèdit, claus, fotografies)... En aquest cas, els estafadors miren d'aconseguir-les fent-se passar per institucions públiques, bancs...

Privadesa i xarxes socials


+ Facebook es disputa l'hegemonia mundial de les xarxes socials amb MySpace.
Un dels fenòmens més efervescents d'internet és el de les anomenades xarxes socials (Facebook, MySpace...), punts d'aplec d'usuaris que comparteixen amistat, interessos o afeccions. Doncs bé, a la XXX Conferència Internacional d'Autoritats de Protecció de Dades, reunida a Estrasburg (Alsàcia) a mitjan octubre, es va recalcar molt que encara hi havia ben poca protecció contra la còpia de les dades incloses en el perfil dels usuaris de les xarxes socials. Els experts recomanen a aquests usuaris que s'assegurin que tenen totes les opcions de privadesa activades per defecte; que vigilin qui s'afegeix a la llista d'amics; que no diguin el telèfon, ni l'adreça, ni quan no són a casa, ni passin informació d'amics i de familiars; que no publiquin fotografies pròpies que puguin resultar compromeses, ni de menors, ni d'amics, sense consentiment exprés...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • També s'aconsella als usuaris de les xarxes socials que facin servir un pseudònim i una adreça de correu destinada únicament a entrar-hi.
  • Les galetes, o 'cookies', són fitxers amb informació dels hàbits, de les preferències i dels esquemes de navegació d'un internauta que visita una pàgina web.
  • De vegades hom distingeix entre virus i troians, també anomenats cavalls de Troia. Aquests no es reprodueixen, però solen ésser molt perillosos, i s'amaguen en aplicacions aparentment inofensives: una fotografia, un arxiu de música, un estalvi de pantalla...

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Manual pràctic de 15-17 anys: què en diu, dels drets lligats a la protecció de dades?
Internet: consells, desglossats segons l'edat del destinatari.
Internet i correu brossa: glossari.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua