Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La llegenda de Santa Claus

Sant Nicolau...

...travessa l'Atlàntic rumb a Nova York

Rovaniemi, residència de Santa Claus


dimarts, 9 de desembre de 2008
S'acosten les festes nadalenques, temps en què és costum de fer presents i de rebre'n. La nit de Nadal, un personatge desprès, de barba blanca i vestit vermell, va amunt i avall per fer-ne a la mainada: és el 'Papa Noël', també conegut per Santa Claus, protagonista d'un film tot just acabat d'estrenar: 'La llegenda de Santa Claus'.

La direcció de 'La llegenda de Santa Claus' ha anat a càrrec del cineasta finlandès Juha Wuolijoki, que ha fet una interpretació nova d'aquest personatge nadalenc, molt popular als Estats Units i a bona part d'Europa. La trama del film, que es podrà veure en català, passa a les glaçades terres de Lapònia (habitades pel poble sami), on Santa Claus fa estada des de fa qui-sap-lo.

L'estrena d'aquest film ens dóna peu a ocupar-nos dels orígens del personatge, que va molt lligat a la llegendària vida de Sant Nicolau (s IV).

Sant Nicolau...


+ Retrat de Sant Nicolau (Galeria dels Uffizi, Florença).
Sant Nicolau fou bisbe de Mira (Àsia Menor, Turquia), però les seves relíquies són a Bari (Itàlia), d'aquí ve que s'anomeni, indistintament, sant Nicolau de Mira o de Bari. Generós de mena, es diu que va aportar dot a tres noies que, altrament, s'haurien vist forçades a prostituir-se; i que va ressuscitar tres infants trossejats per un carnisser. A l'edat mitjana, el culte a Sant Nicolau s'estengué per tot Europa, i el 6 de desembre, festa de Sant Nicolau, els infants rebien regals, tradició ben viva encara a Flandes i als Països Baixos.

...travessa l'Atlàntic rumb a Nova York


+ Santa Claus es desplaça per l'aire amb un trineu tirat per rens.
El segle XVII, Sant Nicolau travessà l'Oceà Atlàntic de la mà dels colons neerlandesos que fundaren Nova Amsterdam, l'actual Nova York. Al continent americà, 'Sinterklaas' ('diada de Sant Nicolau', en neerlandès) s'acabà transformant en Santa Claus, un personatge rodanxó i bonhomiós, que es desplaça per l'aire amb un trineu tirat per vuit rens i davalla per la xemeneia de les cases per deixar-hi regals. Santa Claus s'està al pol Nord, acompanyat de la seva muller, la senyora Claus, i dels elfs, que l'ajuden a fer joguines per a la xicalla.

Rovaniemi, residència de Santa Claus


+ Despatx de Santa Claus, de nit.
Més concretament, Santa Claus té l'estada vuit quilòmetres al nord de Rovaniemi, ciutat sami que toca al cercle polar àrtic. A la Ciutat de Santa Claus, o Santa Claus' Village, hi té despatx el cèlebre personatge, que cada dia de l'any escolta amatent els desigs de menuts i grans provinents de tot el món, i els parla en la llengua que els és pròpia (poliglot de mena, també parla català). Santa Claus' Village és unit al parc d'atraccions Santa Park.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El nom 'pare Noel' és una adaptació del francès, en què 'Noël' vol dir 'Nadal'.
  • Nicolau devia ésser contemporani de Sant Jordi, el patró de Catalunya. La tradició els situa tots dos a l'Àsia Menor.
  • A casa nostra les tradicions esquivalents del Santa Claus són la del tió (la nit de Nadal) i la de Reis (el dia 6 de gener).

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Trailer' de 'La llegenda de Santa Claus'.
Festa del bisbetó: a Montserrat per Sant Nicolau.
Qüestionari sobre Santa Claus.
Els sami: un poble escampat per quatre estats.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua