Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Barcelona, capital mediterrània

Projectes de la Unió per la Mediterrània

Vocació mediterrània

Els envits de la Mediterrània


dilluns, 10 de novembre de 2008
Barcelona acaba d'ésser designada seu del secretariat de la Unió per la Mediterrània (UPM), una organització de països d'Europa, de l'Àfrica i del Pròxim Orient, instituïda per a enfortir els lligams entre les dues ribes de la Mar Mediterrània i, en definitiva, contribuir a la pau i al desenvolupament. Hom veu aquesta elecció com una oportunitat de donar nou impuls a la projecció internacional de Barcelona i del país sencer.

La Unió per la Mediterrània és formada pels vint-i-set països de la Unió Europea, per Albània, Algèria, l'Autoritat Nacional Palestina, Bòsnia i Hercegovina, Croàcia, Egipte, Israel, Jordània, el Líban, el Marroc, Mauritània, Mònegue, Montenegro, Síria, Tunísia i Turquia.

Aquesta associació va veure la llum el 13 de juliol a París, sota l'impuls del president de França, Nicolas Sarkozy, i va acabar de prendre forma en la conferència tinguda a Marsella els dies 3 i 4 de novembre, amb assistència dels ministres d'afers estrangers dels països integrants. En aquesta conferència es va acordar la participació, en totes les reunions i a tots els nivells, de la Lliga Àrab, que aplega vint-i-dos països àrabs.

La Unió per la Mediterrània és hereva de l'anomenat Procés de Barcelona, o Associació Euromediterrània, que va néixer el 1995 a la capital catalana, també amb la idea de fomentar el diàleg, la pau i la prosperitat de l'àrea mediterrània.

Projectes de la Unió per la Mediterrània


+ La Universitat Euromediterrània s'ha inaugurat aquest 2008.
Naturalment, aquest precedent ha fet més fàcil l'elecció de Barcelona, que tindrà el secretariat de la Unió per la Mediterrània al Palau de Pedralbes, a l'avinguda de la Diagonal. Entre més coses, el secretariat durà a terme els projectes i n'impulsarà de nous. Ara mateix n'hi ha sis d'oberts, relacionats amb la protecció del medi, el foment de les energies renovables, el suport a empreses petites i mitjanes, l'educació superior... En aquest últim hi ha la Universitat Euromediterrània, inaugurada el mes de juny a la ciutat costanera de Piran (Eslovènia).

Vocació mediterrània


+ Jaciment arqueològic d'Empúries, testimoni del llegat greco-romà.
Que Barcelona hagi aconseguit el secretariat de la UPM s'adiu amb la tradició europea i mediterrània de la ciutat i del país, un país que conserva la petja de grans civilitzacions de l'antiguitat: fenícia, grega, romana... Més endavant, a l'edat mitjana, durant l'expansió marítima, proliferaren els anomenats consolats de catalans, que agrupaven els mercaders a ciutats estrangeres. Això, sense oblidar el 'Llibre del consolat de mar', redactat en català i compilat al segle XIV, que esdevingué el codi marítim i comercial de la Mediterrània.

Els envits de la Mediterrània


+ Mapa de la Mar Mediterrània.
La Mediterrània ha d'assumir envits de primer ordre, alguns dels quals són de dimensió internacional: el fenomen migratori i, relacionat amb aquest, la necessitat de més equilibri socioeconòmic entre les ribes nord i sud, entre els països desenvolupats i els països en vies de desenvolupament. A banda, hi ha el conflicte palestino-israelià, que fa anys i panys que s'arrossega. Convé de notar que la Unió per la Mediterrània és una de les comptades organitzacions internacionals en què hi ha representades totes dues parts.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El conflicte palestino-israelià va fer-se sentir a la conferència de Marsella de la setmana passada, pel paper que havia de tenir la Lliga Àrab dins la Unió per la Mediterrània. Finalment, es va arribar a un acord, consistent a fer-la-hi partícip a tots els nivells i d'atorgar a Israel un lloc al secretariat.
  • A més de Barcelona, també havien optat a tenir la seu del secretariat Tunis i la Valletta, capitals respectives de Tunísia i Malta.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Israel i els territoris palestins: cop d'ull al conflicte.
'L'Odissea': el viatge de tornada més famós de la literatura.
Edició digital del 'Llibre del consolat de mar'.
La Mediterrània, bressol del Renaixement.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua