Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Costa Brava: denominació, límits, indrets

'Brava i rienta, fantàstica i dolça...'

Punt d'aplec d'artistes

Diversitat d'atractius


dilluns, 7 de juliol de 2008
Costa Brava és la denominació que rep la franja litoral que s'estén de Blanes a Portbou. Abasta, doncs, la costa de la Selva i de l'Empordà, per bé que també s'hi inclouen les comarques del Gironès i del Pla de l'Estany.

A migjorn, el límit és la Tordera, riu fronterer entre la Selva i el Maresme; a septentrió, enllaça amb la costa rossellonesa de la Marenda, entre Cervera de la Marenda i Argelers, també anomenada Costa Vermella. Espadats, penya-segats i cales justifiquen el nom de Costa Brava, però el conjunt és molt divers, i el relleu retallat es combina amb planes, sorrals i aiguamolls.

Aquest 2008 fa cent anys de la denominació Costa Brava, atribuïda al poeta i periodista gironí Ferran Agulló, que el 12 de setembre de 1908, al diari La Veu de Catalunya, publicà l'article 'Per la Costa Brava', en què la definia i n'establia els límits.

El 12 de setembre, doncs, començaran els actes commemoratius del centenari, que s'allargaran tot un any. Però l'1 de juliol el Patronat de Turisme Costa Brava Girona va fer la presentació del programa, que inclou exposicions, edició de llibres, produccions audiovisuals, propostes gastronòmiques...

'Brava i rienta, fantàstica i dolça...'


+ Cap de Creus. Fotografia de Pep Iglesias (Patronat de Turisme Costa Brava Girona).
'...la nostra (costa), des de la Tordera al cap de Creus, i seguint el Port de la Selva fins a Banyuls, ho és tot: és brava i rienta, fantàstica i dolça, treballada pels temporals a cops d'onades com un alt relleu, i brodada pels besos de la bonança com una exquisidesa de monja pacient per qui les hores, els dies i els anys no tenen valor de temps...' Així definí la Costa Brava Ferran Agulló. Avui, la fesomia és diferent de la del 1908: a partir de mitjan segle XX, l'afluència creixent de turistes fou un factor de modernitat i d'obertura (el país vivia tancat, oprimit per la feroç dictadura franquista), però també afavorí el desgavell urbanístic d'alguns indrets, de la Costa Brava i del conjunt del nostre litoral.

Punt d'aplec d'artistes


+ Vila Vella de Tossa de Mar.
El fet, però, no ha pogut amagar pas la bellesa de la Costa Brava, molt remarcada. Aquesta bellesa ha atret històricament artistes i intel·lectuals, d'ací i de fora. Per exemple, a Tossa de Mar hi feren cap Rafael Benet, Enric Casanovas, Marc Chagall, Pere Créixams, Georges Kars, André Masson, Jean Metzinger...; i més amunt, a Cadaqués, André Breton, Paul Éluard, Federico García Lorca, Max Ernst..., noms lligats a Salvador Dalí, l'estadant més il·lustre de la vila (s'establí al veïnat de Portlligat).

Diversitat d'atractius


+ Calella de Palafrugell.
L'emmurallada Vila Vella de Tossa de Mar i l'emblanquinat i arrecerat nucli de Cadaqués són dos joiells de la Costa Brava, que presenta una gran varietat d'atractius paisatgístics i culturals. Vegem-ne uns quants: parcs naturals dels Aiguamolls de l'Empordà i del Cap de Creus, que constitueix l'extrem oriental del Pirineu; Jardí Botànic Mar i Murtra de Blanes, amb tres mil espècies vegetals diferents; ciutat ibèrica d'Ullastret i jaciment arqueològic d'Empúries, testimoni selecte del llegat greco-romà; reserva marina de les illes Medes, acabament marítim del massís del Montgrí; cales de Begur i Palafrugell, ciutat de naixença de l'escriptor Josep Pla; festivals de música de Peralada i Torroella de Montgrí...

MATERIALS

  • Patronat de Turisme Costa Brava Girona
    Format:Web
    Impulsor del centenari de la denominació Costa Brava.
  • Costa Brava Turisme
    Format:Web
    Pàgina turística del Consell Comarcal del Baix Empordà.
  • La Selva, comarca de l'aigua
    Format:Web
    Associació de Turisme la Selva, comarca de l'Aigua, constituïda el 2000 amb la idea de promoure el turisme comarcal de marca.
  • La Costa Brava
    Format:Llibre
    Llibre de Josep Pla, inclòs al volum 'Tres guies' de l'Obra completa.

QUE HO SABIES?

  • Igual que Cadaqués i Tossa de Mar, Cotlliure, a la Costa Vermella, també ha fascinat els artistes. A la primeria del segle XX Henri Matisse i André Derain hi desenvoluparen l'estil fauvista.
  • Tossa de Mar té una llarga tradició turística. Abans de la guerra del 1936-1939 ja atreia estiuejants estrangers, sobretot alemanys i anglesos.
  • En aquesta vila, s'hi va rodar 'Pandora and the Flying Dutchman' (1951), protagonitzada per l'actriu nord-americana Ava Gardner.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Ruta Josep Pla per Palafrugell.
Tomb virtual per la casa-museu Salvador Dalí de Portlligat.
Cop d'ull a Pals, gòtic i encimbellat.
Vídeo del monestir de Sant Pere de Rodes
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua