Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Finançament i balances fiscals

Dèficit fiscal a Catalunya...

...a les Illes i al País Valencià

Els esculls del nou finançament


dijous, 29 de maig de 2008
La capacitat de disposar de recursos econòmics propis és bàsica en tot autogovern; altrament, no és possible d'atendre convenientment les necessitats sanitàries, educatives, culturals... de la població. Aquesta capacitat s'ajusta a un model o sistema de finançament, que, en el cas català, s'ha d'haver actualitzat abans del 9 d'agost, segons estableix l'estatut de Catalunya.

Ahir mateix es va fer la primera reunió de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat. El fet és el punt de partença d'una reforma del sistema de finançament (el vigent data del 2001), que, naturalment, també afectarà les Illes i el País Valencià (i les comunitats espanyoles).

Les negociacions revesteixen una gran importància, sobretot si pensem que estudis distints indiquen que el sistema de finançament actual perjudica tots tres territoris: Catalunya, les Illes i el País Valencià. Per això, des de posicions catalanistes s'ha insistit repetidament en la necessitat de publicar les anomenades balances fiscals (la balança fiscal és la diferència entre els diners que un territori paga a l'estat i els diners que en rep. Si en paga més que no en rep, es diu que té dèficit fiscal; si no, que té superàvit fiscal).

A la primeria del mes d'abril el govern espanyol es va comprometre a publicar les balances fiscals abans de dos mesos. Però no és segur que es publiquin dins el terme previst.

Tampoc no és segur que el nou sistema de finançament català s'hagi acordat el 9 d'agost. Les negociacions seran complicades: les comunitats que s'han beneficiat del sistema actual apel·len a la solidaritat; les que n'han sortit perjudicades, repliquen que l'excés de solidaritat amenaça de col·lapsar les finances pròpies.

Dèficit fiscal a Catalunya...


+ Dimecres es va fer la primera reunió de la Comissió Mixta d'Afers Econòmics i Fiscals Estat-Generalitat.
Hi ha dos mètodes diferents de calcular la balança fiscal: el del flux monetari i el del flux del benefici. Doncs bé, segons l'informe 'La balança fiscal de Catalunya amb l'administració central', redactat pel grup de treball per l'actualització de la balança fiscal de Catalunya, l'any 2001 el dèficit català era d'11.307 milions d'euros, segons el mètode del flux monetari, i de 8.407 milions d'euros, segons el del flux del benefici. Un estudi més recent, de la Fundació Josep Irla, conclou que l'any 2005 el dèficit fiscal de Catalunya era de 18.595 milions d'euros (segons el mètode del flux monetari), que és tant com dir el 10,2% de la producció de l'economia catalana.

...a les Illes i al País Valencià


+ L'estudi de la Fundació Josep Irla abasta deu anys.
Segons aquest mateix estudi, el dèficit fiscal de les Illes era de 3.887 milions d'euros, i el del País Valencià, de 2.168. Ara, tenint en compte la població, resultava que el territori més perjudicat del país (i de tot l'estat) eren les Illes. Aquí el dèficit fiscal per habitant era de 3.893 euros, per 2.622 a Catalunya i 454 al País Valencià. L'estudi també constatava que tots tres territoris havien tingut dèficit fiscal els anys 1995-2005.

Els esculls del nou finançament


+ La negociació del nou model de finançament es presenta complicada.
A banda les balances fiscals i el criteri utilitzat per a determinar-les, ara és primordial d'aconseguir un model de finançament més just. Això diu l'economista Elisenda Paluzie en una entrevista de VilaWeb TV. Com que les comunitats autònomes beneficiàries del sistema vigent no semblen gens disposades a rebre menys recursos, Paluzie entén que l'única solució és que l'estat aporti més diners al finançament autonòmic. Però si no ho ha fet aquests últims anys, quan l'economia rutllava prou bé, no sembla pas fàcil que ho faci ara que vénen mal dades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquests últims dies els mitjans de comunicació s'han fet ressò d'un acostament progressiu entre els governs de Catalunya (PSC-ERC-ICV) i del País Valencià (PP), amb vista a defensar un sistema de finançament més just.
  • És fonamental que aquest nou sistema tingui en compte l'evolució de la població d'aquests últims anys. Pensem, per exemple, que durant el període 1998-2007 Catalunya ha guanyat més d'un milió d'habitants.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Balances fiscals: entrevista de VilaWeb TV amb Ramon Tremosa.
Què diferencia el flux monetari del flux del benefici?
Les finances de la Generalitat: principis consignats a l'estatut.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua