Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pirates al segle XXI

La pirateria, en xifres

Zones de risc

Contra la mitificació


dimarts, 6 de maig de 2008
Pirateria. D'entrada, el nom fa pensar en una pràctica extingida de fa segles, en figures llegendàries que abordaven i saquejaven vaixells i aterrien poblacions costaneres. Doncs bé, per molt que pugui sorprendre, la pirateria és una trista realitat, lluny, encara, de l'extinció.

Hi ha zones de perill notori, sobretot de l'Àfrica i del sud-est asiàtic. És el cas, per exemple, de les costes de Somàlia, país del llevant africà molt inestable políticament, cosa que afavoreix la presència de pirates, segurs que hi podran actuar impunement. A la primeria del mes d'abril un veler francès de luxe, el Ponant, fou segrestat en aigües somalines, i la mateixa dissort tingué al cap d'uns quants dies el pesquer basc Platja de Bakio. En tots dos casos, el segrest es resolgué sense víctimes, amb l'alliberament de passatgers i tripulants.

Però el fet és que la proliferació d'atacs pirates ha atiat el debat sobre les mesures que cal prendre per combatre'ls, més enllà del pagament de rescats i de les gestions individuals dels estats.

Hom ha apuntat la necessitat de més implicació d'institucions suprastatals com la Unió Europea (UE) i l'Organització de les Nacions Unides (ONU). En aquesta línia, no fa gaires dies que els Estats Units, França, la Gran Bretanya i el Panamà van presentar al Consell de Seguretat de l'ONU l'esborrany d'una resolució que autoritzava els estats a arrestar pirates en aigües somalines, amb la deguda col·laboració del govern interí de Somàlia.

La pirateria, en xifres


+ Els mesos de gener-març es van enregistrar 49 atacs pirates.
Com apuntàvem, els atacs dels anomenats lladres de mar no són pas esporàdics. Segons dades del Buró Marítim Internacional (IMB), els mesos de gener-març del 2008 se'n van enregistrar 49, un 20% més que no durant el mateix període del 2007. Així mateix, l'any passat n'hi van haver 263 (per 239 del 2006, cosa que representa una pujada del 10%), amb un augment notable en aigües somalines i nigerianes i més grau de violència dels malfactors.

Zones de risc


+ El golf d'Aden separa la península d'Aràbia i Somàlia.
La localització de la cinquantena d'actes de pirateria d'aquest 2008 ens permet de veure quines són les zones que presenten més risc. Deu s'han perpetrat en aigües de Nigèria; cinc, a les costes de l'Índia, igual que al golf d'Aden, entre les mars d'Aràbia i Roja, que separa la península d'Aràbia i Somàlia (i, per extensió, els continents asiàtic i africà). També se n'han perpetrats a Indonèsia, a Tanzània i a Bangla Desh, però no a l'estret de Malacca, via concorreguda i principal entre els oceans Índic i Pacífic (la manca d'incidents s'atribueix a la cooperació creixent dels estats de la zona).

Contra la mitificació


+ El pirata Edward Teach, més conegut per Barba-negra.
La pirateria ha existit en mars de tràfic remarcable des de l'antiguitat, i ha donat noms cèlebres, sobretot de l'edat moderna: germans Barba-rossa, John Hawkins, Francis Drake, Henry Morgan, Barba-negra...). Ara, això, i la mitificació que la literatura i el cinema han fet dels pirates, no ens pot fer perdre de vista que és una activitat delictiva, que causa violència i morts i que cal perseguir-la fins a fer-la desaparèixer del tot.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Aquest 2008 és el primer any dels últims deu en què Indonèsia no és el país més afectat per la pirateria.
  • Dels divuit segrests de vaixells del 2007, onze s'esdevingueren en aigües de Somàlia, país sense govern central estable des del 1991.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa interactiu dels atacs pirates del 2008.
Estret de Malacca: un pas perillós.
Què és la pirateria, segons la convenció de l'ONU sobre el Dret de la Mar? (art. 101).
Perfil de Somàlia.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua