Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La pujada del preu dels aliments

Causes

Aliments i biocombustibles

El pes de la Xina i l'Índia


dilluns, 5 de maig de 2008
Aquests últims anys els aliments s'han encarit d'una manera desproporcionada (un 83% del 2005 ençà, segons el Banc Mundial). Per al Programa Mundial d'Aliments de l'Organització de les Nacions Unides, aquest encariment amenaça d'enfonsar en la pobresa més de cent milions d'individus.

L'alça dels preus ha afectat articles de primera necessitat. Per exemple, en un any, del març del 2007 al març del 2008, el preu del blat de moro s'ha apujat un 31%; el de l'arròs, un 74%; el de la soia, un 87%; i el del blat, un 130%.

Els països en vies de desenvolupament són els que més noten aquesta crisi alimentària, perquè una gran part del pressupost familiar se'n va en alimentació, molt més que no pas a l'Occident (que no es troba pas al marge de la crisi). El fet s'ha traduït en aldarulls a països com Burkina Faso, el Camerun, Costa d'Ivori, Egipte, Indonèsia, Madagascar, el Senegal, Haití...

Tot plegat ha portat les institucions internacionals a mobilitzar-se. La setmana passada les agències humanitàries de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) i el Banc Mundial van acordar la constitució d'un equip de treball conjunt per mirar de posar remei a la situació, que, en paraules del secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, és un desafiament sense precedents d'abast mundial, una crisi per als més vulnerables, inclosos els pobres de les ciutats.
  • ! Actualització el 05/05/2008 a les 06:00

Causes


+ El canvi climàtic contribueix a l'alça dels preus.
Que els aliments s'apugin tant s'explica per una confluència de factors: augment de la població mundial, que pot arribar als nou mil milions el 2050; males anyades a països productors com Austràlia; augment del preu del petroli, que ha encarit els costs de producció i de transport de les primeres matèries; proliferació d'especuladors, que s'aprofiten del desequilibri entre oferta i demanda; barreres duaneres dels països rics, que impedeixen l'entrada de productes agrícoles més barats provinents dels països en vies de desenvolupament; desertificació creixent i subministrament d'aigua deficient (i, d'una manera més general, efecte del canvi climàtic)...

Aliments i biocombustibles


+ Els biocombustibles s'obtenen de plantes com el gira-sol.
Paradoxalment, un dels arguments més esgrimits per a explicar l'alça del preu dels aliments és la producció d'una energia alternativa del petroli (la crema de derivats del petroli és responsable de l'emissió a l'atmosfera de tones i tones de diòxid de carboni): els biocombustibles, obtinguts de plantes com la bleda-rave, el gira-sol, la colza i els cereals... Una part significativa del conreu d'aquestes plantes no es destina pas a la producció d'aliments, sinó a satisfer la demanda de biocombustibles. I, és clar, si hi ha menys oferta, els preus s'apugen.

El pes de la Xina i l'Índia


+ Vista de Xangai, la ciutat més poblada de la Xina.
També s'ha parlat molt de la incorporació al mercat mundial de potències emergents com la Xina i l'Índia. Tots dos països han anat engruixint la classe mitjana, que té prou poder adquisitiu per a enriquir i diversificar la dieta (com més diners, més depesa en aliments). El fet és prou important, sobretot si pensem que la Xina i l'Índia sumen més d'un terç de la població mundial.

MATERIALS

  • World Food Programme
    Format:Web
    Programa de l'ONU per a combatre la fam al món.
  • FAO
    Format:Web
    Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (en quatre llengües). Secció específica sobre la situació alimentària mundial.
  • Food price crisis
    Format:Web
    Especial de la BBC sobre la crisi alimentària.
  • Precios alimentos
    Format:Web
    Notícies i documents del Banc Mundial.
  • Agflation
    Format:Web
    Especial de l'agència de notícies Reuters.

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Deu preguntes i respostes sobre l'augment del preu dels aliments.
Gràfic indicatiu de l'evolució del preu dels producte làctics.
L'arròs, als núvols: vídeos.
Població mundial: evolució i perspectives.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua