Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
La muntanya de Montserrat

Singularitat orogràfica

Sant Jeroni, punt culminant i mirador excepcional

Excursions


dijous, 24 d'abril de 2008
Diumenge, 27 d'abril, serà la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat, patrona de Catalunya. Aquesta festivitat és indissociable de la muntanya de Montserrat, on, segons la tradició, l'any 880 es va trobar la imatge de la Mare de Déu.

La imatge venerada actualment és una talla romànica policromada de la darreria del segle XII, dita popularment 'Moreneta' pel color fosc de cara i mans, resultat de la transformació del vernís al pas del temps. És servada a la basílica de Montserrat, que és part de l'abadia fundada el 1025 per l'abat Oliba (abat de Ripoll i de Cuixà), aviat farà mil anys.

Seu d'una comunitat de monjos benedictins marcada pel compromís amb el país, Montserrat és un indret de gran significació espiritual, cultural i històrica, i un símbol de la identitat catalana. El santuari i el monestir s'arreceren al vessant oriental del massís, a 725 m d'altitud.

Centrem-nos ara en aquest massís aïllat, de relleu sorprenent i aparença fantasmal quan la boira l'embolcalla.

Singularitat orogràfica


+ El santuari i el monestir s'arreceren al vessant oriental del massís.
Montserrat, muntanya serrada, és un massís d'origen sedimentari: fa milions d'anys, a la fi de l'era secundària, l'actual peu de la muntanya era el delta d'un riu de gran cabal. El rocam és format per un conglomerat de còdols afermat amb ciment calcari, una estructura particularment resistent a l'erosió. Això no obstant, els moviments tectònics, els canvis climàtics i els efectes de l'erosió mateix han anat escarbotant i perfilant la muntanya, de formes singularíssimes i claferta de coves, avencs i esplugues.

Sant Jeroni, punt culminant i mirador excepcional


+ Vista aèria de Montserrat.
Montserrat es dreça a la dreta del riu Llobregat, a la frontera de les comarques de Bages, d'Anoia i del Baix Llobregat. El massís fa deu quilòmetres de llargària per cinc d'amplària, i el perímetre, vint-i-cinc. El cim més elevat és el de Sant Jeroni, a 1236 m, mirador excepcional, amb vistes del Pirineu i de la Mar Mediterrània (en dies molt clars s'hi albira Mallorca i tot).

Excursions


+ A la Santa Cova s'hi pot arribar a peu o amb funicular.
De la Renaixença ençà, Montserrat ha estat reclam d'excursionistes i d'escaladors. La pujada a Sant Jeroni és una de les excursions més costerudes i llargues, però es pot escurçar ben bé una hora, si s'agafa el funicular de Sant Joan (un altre funicular uneix el santuari i la Santa Cova, l'indret on la tradició situa la trobada de la imatge de la Mare de Déu). El santuari és punt de partença de moltes excursions més, de durada variable: a la Santa Cova; a la capella de Sant Miquel; a la capella i miranda de Sant Joan; a l'església romànica de Santa Cecília; a la raconada dels Degotalls, seguint l'ombrejat camí del Magníficat...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El patronatge català de la Mare de Déu de Montserrat fou proclamat el 1881 pel papa Lleó XIII.
  • El modern cremallera de Montserrat triga un quart a fer el trajecte entre Monistrol de Montserrat (Bages) i el monestir. La línia, operativa entre 1892 i 1957, va reprendre el 2003.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Itineraris pel parc natural de Montserrat.
L'alterosa agulla del Cavall Bernat, escalada per primera vegada el 1935.
Apunt sobre la festivitat de la Mare de Déu de Montserrat.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua