Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Any Internacional de les Llengües

Linguamón...

...Casa de les Llengües

La meitat de les llengües, en perill d'extinció


dilluns, 18 de febrer de 2008
Dijous, 21 de febrer, s'obrirà oficialment l'Any Internacional de les Llengües, que duu per lema 'Les llengües compten'. L'obertura s'ha fet coincidir amb el Dia Internacional de la Llengua Materna, que es commemora anualment del 2000 ençà.

Proclamat el 2007 per l'Organització de les Nacions Unides (ONU), l'Any Internacional de les Llengües és coordinat per la UNESCO. La idea és de fomentar el multilingüisme i la diversitat lingüística, amenaçada per la mundialització: com més va, més amenaçades es troben moltes llengües, i n'hi ha que desapareixen cada dia que passa, amb el consegüent empobriment cultural; amb la pèrdua insubstituïble de tradicions, records i maneres d'entendre el món.

La crida de la UNESCO a organitzar activitats en favor de la promoció i la protecció de les llengües ha tingut ressò a casa nostra. Linguamón-Casa de les Llengües, per exemple, s'hi ha afegit amb un programa específic d'activitats de cap a cap de l'any.

Destaquem-ne l'exposició itinerant 'La mar de llengües. Parlar a la Mediterrània', oberta no fa gaire a Girona, desprès d'haver passat per Lleida. També farà cap a Barcelona, a Tarragona i, possiblement, a Ciutat de Mallorca. Com indica el nom, aquesta exposició se centra en les llengües de totes dues ribes de la Mediterrània.

Linguamón...


+ La pàgina de Linguamón ofereix informació en una vintena de llengües.
'La mar de llengües' és la primera exposició itinerant de Linguamón-Casa de les Llengües, organisme creat el 2005 per la Generalitat de Catalunya amb la idea de promoure les llengües del món. Des que fou creada, la pàgina d'aquest organisme ofereix informació en una vintena de llengües, de continents i de pes demogràfic diferents: alemany, amazic, anglès, àrab, català, espanyol, èuscar, francès, gal·lès, gallec, guaraní, hindi, italià, japonès, neerlandès, occità, portuguès, rus, swahili i xinès. El 2006 s'hi va afegir la llengua de signes catalana, emprada pels sords de Catalunya.

...Casa de les Llengües


+ 'La mar de llengües' és la primera exposició itinerant de Linguamón.
A Linguamón-Casa de les Llengües, hi trobem informació del domini lingüístic, del nombre de parlants, de l'estatut legal i de les característiques de totes aquestes llengües i de moltes més (també hi trobem ressenyades les principals famílies lingüístiques dels cinc continents). La nova seu de Linguamón-Casa de les Llengües s'emplaçarà a la històrica fàbrica Can Ricart de Barcelona, on pels volts del novembre hi ha previst de fer-hi l'acte de col·locació de la primera pedra. El propòsit és de fer-ne un equipament museístic dedicat a la diversitat lingüística i al multilingüisme.

La meitat de les llengües, en perill d'extinció


+ Al món es parlen prop de 7.000 llengües.
La comesa de Linguamón-Casa de les Llengües, igual que la de l'Any Internacional de les Llengües, respon a la necessitat peremptòria de preservar la diversitat lingüística. Pensem que més de la meitat de les prop de 7.000 llengües del món es troba en perill d'extinció: podrien desaparèixer abans de la fi del present segle (de fet, de mitjana, en desapareix una cada quinze dies). Dues dades prou eloqüents: el 96% de les llengües són parlades per un 4% de la població mundial, i el 80% de les llengües africanes no té escriptura.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La meitat de les llengües del món es parlen en vuit estats; on n'hi ha més és a Pàpua Nova Guinea, seguit d'Indonèsia, Nigèria, l'Índia, Mèxic, el Camerun , Austràlia i el Brasil.
  • A Europa, s'hi parla el 3% de les llengües del món.
  • La data del 21 de febrer, Dia Internacional de la Llengua Materna, recorda els estudiants morts el 1952 a Dacca (capital de Bangla Desh, aleshores integrat al Paquistan), en defensa del bengalí. El bengalí era la llengua del poeta, filòsof, pintor i músic Rabindranath Tagore.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa lingüístic d'Europa.
El romaní, la llengua del poble gitano.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua