Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El problema de l'habitatge

Causes

Dades

El jovent


dijous, 27 de setembre de 2007
El mes de juny proppassat la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya va publicar un estudi ('Participació, política i joves'). Segons aquest estudi, l'accés a l'habitatge era la preocupació principal del jovent, seguida de la desocupació i de la precarietat laboral, que hi van lligades.

L'estudi, basat en una enquesta a 3.300 joves de Catalunya, posava en relleu una dificultat, la d'aconseguir habitatge, que afecta un sector molt important de la població, especialment per als joves, que no tenen pràcticament a l'abast l'obtenció del primer habitatge, sobretot de compra. Aquest mal, cal dir-ho, no és pas exclusiu del nostre país.

Com a solució, de cap manera l'única, es proposava el foment de l'habitatge de lloguer. Doncs bé, la setmana passada el govern espanyol va presentar una mesura molt controvertida: la concessió de 210 euros el mes en concepte d'ajut de lloguer per als joves de vint-i-dos anys a trenta que tenen ingressos inferiors als 22.000 euros anuals.

Aquesta mesura ha estat profusament criticada, amb retrets d'improvisació, d'electoralisme (les eleccions espanyoles seran al març) i d'invasió de competències. Sobre aquest últim punt, l'estatut de Catalunya (art.137) atorga competència exclusiva en matèria d'habitatge a la Generalitat, que, endemés, ja concedeix un ajut de lloguer (fins a 240 euros mensuals), i no sols als joves d'aquesta franja d'edat.
  • ! Actualització el 27/09/2007 a les 07:30
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Habitatge.

Causes


+ A les grans ciutats, el problema de l'habitatge s'agreuja per l'escassetat de sòl.
L'elevadíssim preu de l'habitatge s'explica per la confluència de factors diversos: bonança econòmica; tipus d'interès baixos i hipoteques a molt llarg termini, a quaranta anys i tot; especulació del sector immobiliari; manca de polítiques administratives realment eficaces; oferta limitada de pisos de protecció oficial; arrelament de la cultura de la propietat en detriment de la de lloguer (els lloguers són igualment caríssims)... Afegim-hi, a les grans ciutats, l'escassetat de sòl, amb el consegüent desequilibri entre oferta i demanda; és el cas, per exemple, de Barcelona, molt densament poblada i encaixonada entre mar i muntanya.

Dades


+ Els estudis remarquen que l'accés a l'habitatge és la preocupació principal del jovent.
Tres dades il·lustratives de l'abast del problema, exposades pel Departament de Medi i Habitatge de la Generalitat de Catalunya: l'any 2006 l'esforç econòmic que exigia un pis nou ultrapassava el 47% dels ingressos familiars, percentatge que augmentava fins al 86% a Barcelona (això fa les famílies molt sensibles a la pujada dels tipus d'interès); durant el període 1998-2006 el preu de l'habitatge de segona mà va triplicar-se; i el termini de les operacions de venda era l'any passat de dinou mesos, per catorze el 2005, cosa interpretada com un indici de desacceleració del mercat immobiliari.

El jovent


+ El preu de l'habitatge endarrereix l'edat d'emancipació familiar dels joves.
Un dels efectes del preu desmesurat de l'habitatge és l'endarreriment de l'edat d'emancipació familiar dels joves, molts dels quals tenen un sou mensual que no passa dels mil euros, si és que hi arriba. En conseqüència, tampoc no creix l'índex de natalitat, contrarestat per l'afluència d'immigrants. Finalment, molts joves no poden residir a la ciutat on treballen (Barcelona n'és un cas paradigmàtic) i han de suportar, per manca d'infrastructures adequades, uns desplaçaments exageradament llargs.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Instituït el 1998, el Banc Central Europeu dicta la política monetària dels estats de la Unió Europea que tenen l'euro per moneda; fixa els tipus d'interès, que repercuteixen en els crèdits hipotecaris.
  • 'Tot individu té dret a un nivell de vida que asseguri la seva salut, el seu benestar i els de la seva família, especialment quant a alimentació, a vestit, a habitatge, a atenció mèdica i als necessaris serveis socials' (Art. 25 de la Declaració Universal dels Drets Humans).
  • Dels economistes, se sol dir irònicament que es passen mitja vida preveient què passarà i l'altra mitja explicant per què no ha passat.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Sobre la crisi hipotecària d'aquest 2007 als Estats Units.
Una guia sobre l'habitatge.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua