Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El budisme

El Buda

Les quatre veritats nobles

El camí que mena al 'nirvana'


dimarts, 26 de juny de 2007
El budisme és una religió i filosofia de vida basades en les ensenyances de Siddharta Gautama, el Buda ('l'Il·luminat'), que va viure a l'Índia a cavall dels segles VI-V aC. Avui el budisme és la quarta creença amb més fidels (350-400 milions), darrere del cristianisme, l'islam i l'hinduisme.

Originat a septentrió del subcontinent indi, el budisme va començar a expandir-se en temps del sobirà Asoka (segle III aC), que s'hi convertí. Amb el pas del temps, arribà a una bona part de l'Àsia: l'Índia, Ceilan (actual Sri Lanka), Birmània, Tailàndia, Indonèsia, la Xina, Corea, el Japó, el Tíbet, Mongòlia...

Aquesta expansió va afavorir l'aparició d'escoles diverses, entre les quals se'n destaquen dues: la 'theravada', la més antiga, estesa sobretot pel sud-est asiàtic; i la 'mahayana', més arrelada al nord.

Fora de l'Àsia, aquest últim mig segle el budisme ha penetrat amb força a Occident, on com més va més adeptes té. Podríem explicar el fet a partir de tres factors: l'universalisme i la capacitat d'adaptació de la fe budista a les realitats i als costums locals; el corrent de simpatia envers el poble tibetà i el dalai-lama (cap espiritual i polític) Tenzin Gyatso, símbol de la resistència pacífica a l'ocupació xinesa; i l'estil de vida occidental, afanyós i competitiu, que ha desvetllat l'interès pel budisme i per més creences i pràctiques orientals. (Hom ha dit, d'una manera simplificada però eloqüent, que l'Occident tenia rellotges, i l'Orient, temps).
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Religió.

El Buda


+ Representació del primer sermó del Buda.
Tot i la dificultat de discernir entre realitat i llegenda, la figura del Buda consta històricament documentada. Siddharta Gautama nasqué fa uns dos mil cinc-cents anys a Lumbini, a l'actual Nepal, al si d'una família de la reialesa. Protegit i educat en un ambient de luxe i comoditats, quan encara no havia arribat a la trentena s'adonà que al món també hi havia injustícia i dolor. Fou així que ho abandonà tot i es decidí a portar una vida ascètica, feta de renúncies. Ara, per ell, la solució dels mals del món no estava ni en la riquesa ni en la pobresa extremes, sinó en les quatre veritats nobles, proferides per primera volta a prop de la ciutat índia de Benarès. Les havia ateses en un moment de meditació pregona, assegut sota un arbre. A partir d'aquell moment es convertí en el Buda, i dedicà la resta de la vida (morí als vuitanta anys) a predicar-les.

Les quatre veritats nobles


+ Monjos budistes tibetans.
Les quatre veritats nobles són el fonament del budisme. La primera diu que la vida és plena de dolor; la segona, que la causa d'aquest dolor és el desig, producte de l'egoisme, de la preocupació excessiva per un hom mateix; la tercera, que és possible d'atènyer la il·luminació, el 'nirvana', val a dir: l'alliberament del desig i, consegüentment, del dolor; i la quarta, que el camí que mena a aquest alliberament és l'anomenada via mitjana, que es nega tant a aferrar-se al plaer com a l'ascetisme.

El camí que mena al 'nirvana'


+ La roda del 'dharma', símbol del noble camí òctuple.
Aquesta via mitjana que mena al deseiximent del desig i del dolor es concreta en l'anomenat noble camí òctuple, expressió d'ètica, saviesa i disciplina mental. Els vuits camins són aquests: comprensió recta, intenció recta, paraula recta, acció recta, mitjans d'existència rectes, esforç recte, consciència recta i concentració recta.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El budisme no proclama l'existència de cap déu creador i salvador del món.
  • A Occident tenen molt de predicament el budisme tibetà i el budisme zen, que posa molt d'èmfasi en la meditació.
  • El 1989 el catorzè dalai-lama, Tenzin Gyatso, fou guardonat amb el premi Nobel de la Pau.
  • Fa mil anys el budisme era la religió amb més seguidors del món.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Compendi de la doctrina del Buda i de les creences budistes.
Festivitats principals.
Unitat didàctica, multimèdia i interactiva, sobre les religions
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua