Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
L'Iran: polèmica permanent

Perfil polític

Pugna per la pluralitat

Hereus de l'antiga Pèrsia


dijous, 12 d'abril de 2007
De fa temps, l'Iran centra força l'actualitat internacional, sobretot aquestes últimes setmanes. La treva subsegüent a l'afer dels soldats britànics (alliberats el 4 d'abril, dotze dies després d'haver estat capturats sota l'acusació d'haver penetrat en aigües iranianes), no va durar ni una setmana: dilluns l'Iran anunciava que ja produïa combustible nuclear a escala industrial.

L'anunci ha merescut la condemna de la comunitat internacional, que veu amb preocupació el desenvolupament del programa nuclear iranià, per més que, segons els experts, l'Iran deu haver exagerat la seva capacitat (si les dades que va fer públiques fossin certes, en menys d'un any disposaria de prou material per a poder fabricar la bomba atòmica). Per això hom demana prudència i de resoldre la crisi per la via diplomàtica, igual que l'afer irano-britànic.

Recordem que, a la primeria del 2006, l'Iran, país d'una gran importància en la política de l'Orient Mitjà, va reprendre el programa nuclear, suspès des del 2003. Aquesta decisió ha fet que el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) hagi acabat imposant-li sancions, l'última el 24 de març (resolució 1747), i que n'hi pugui imposar més, si d'ací al 24 de maig no suspèn el programa d'enriquiment d'urani. Això no ha dissuadit pas el president iranià, el controvertit Mahmud Ahmadinejad, que al·lega que el programa nuclear sols persegueix fins pacífics.

La represa del programa nuclear ha tibat encara més les relacions entre el règim iranià i el govern dels Estats Units, que el 2002 va incloure l'Iran en l'anomenat 'eix del mal'. Els Estats Units són partidaris d'una línia de duresa, tant que hom ha especulat sobre la possibilitat d'un atac nord-americà.
  • ! Actualització el 12/04/2007 a les 06:00

Perfil polític


+ Alí Khamenei, cap suprem de l'Iran.
Amb capital a Teheran i una població que ultrapassa els seixanta-vuit milions, l'Iran és una república islàmica, i això vol dir que, en última instància, el poder polític és detingut per les autoritats religioses. El cap suprem del país és l'aiatol·là Alí Khamenei, successor de l'aiatol·là Khomeini, que el 1979 hi instaurà la república islàmica. Entre més coses, el cap suprem té la potestat de nomenar els responsables màxims del sistema judicial, de l'exèrcit i de la ràdio i la televisió. Hi ha, certament, un parlament elegit per sufragi universal, però amb atribucions limitades i supervisat per l'anomenat Consell dels Guardians, constituït per dotze membres: sis juristes i sis teòlegs, aquests designats per l'aiatol·là, el qual mana més que no pas el president de la república.

Pugna per la pluralitat


+ El president anterior, Mohammad Khatami, maldà per tirar endavant reformes de signe liberal.
Ara, aquest quadre polític no reflecteix pas la pluralitat de la societat iraniana, que pugna per surar. El fet fou molt perceptible durant el mandat del president anterior, Mohammad Khatami (1997-2005), de tarannà reformista, que maldà per tirar endavant reformes de signe liberal, sense reeixir-hi al capdavall per l'obstrucció dels elements més conservadors del règim, ço que provocà les protestes multitudinàries del 2003, amb els estudiants al davant. El jovent (el 50% de la població té menys de vint-i-cinc anys) és vist com l'esperança de l'esdevenidor de l'Iran.

Hereus de l'antiga Pèrsia


+ Mapa de l'antic imperi persa.
A vegades, a Occident hom identifica 'musulmà' i 'àrab'; identificació errònia com testimonia l'Iran mateix, on, per molt que l'islam hi sigui majoritari, més de la meitat de la població és d'origen persa (el país presenta, emperò, una gran diversitat ètnica). De fet, la terra que abasta l'Iran actual fou bressol de l'antiga civilització persa. El nom de Pèrsia es mantingué fins el 1935, quan s'adoptà el d'Iran.

MATERIALS

  • Iran
    Format:Web
    Pàgina de la Gran Enciclopèdia Catalana. Geografia, societat, història, actualitat...
  • Country Profile: Iran
    Format:Web
    Perfil de la BBC, amb recursos que toquen la realitat iraniana.
  • Iran
    Format:Web
    Article de la Wikipedia, clafert de vincles.
  • Iran-UE: Il·lusions perdudes
    Format:Web
    Dossier de la publicació europea cafebabel.com.
  • Irán
    Format:Web
    Apunt biogràfic de tres figures polítiques de l'Iran: Khamenei, Ahmadinejad i Khatami. Al Centre d'Investigació de Relacions Internacionals i Desenvolupament (CIDOB).
  • Resolución 1747
    Format:Web
    Aprovada pel Consell de Seguretat de l'ONU, amplia les sancions imposades a l'Iran.
  • Presidency of the Islamic Republic of Iran
    Format:Web
    Pàgina oficial.

QUE HO SABIES?

  • El film '300', estrenat enguany i molt taquiller als Estats Units, ha mogut les crítiques de l'Iran, que no comparteix la visió que dóna de l'imperi persa. El llarg-metratge se centra en la cèlebre batalla de les Termòpiles (480 aC), important episodi de les guerres mèdiques, que oposà grecs i perses.
  • El percentatge de població iraniana que té seixanta-cinc anys o més no arriba al 5%.
  • A la majoria de països de majoria islàmica predomina la branca sunnita, no així a l'Iran, on preval la xiïta, més i tot que no pas a l'Irac.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'Iran, en mapes.
El país, del 1979 ençà.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua