Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els biocombustibles

Què són?

Pros...

...i contres


dilluns, 26 de març de 2007
En ple debat sobre el canvi climàtic i l'escalfament del planeta, organitzacions i institucions polítiques propugnen, i com més va més, les energies renovables, obtingudes de matèries en principi inexhauribles, no contaminants i no generadores de residus.

Una d'aquestes energies renovables és la biomassa, entesa com el conjunt de la matèria orgànica existent. Doncs bé, és de la biomassa que s'obtenen els dits biocombustibles, o biocarburants, que hi ha qui veu com una alternativa als combustibles fòssils que, endemés, pot ajudar a combatre l'efecte hivernacle, centre del debat del canvi climàtic.

Per exemple, amb vista a reduir les emissions de diòxid de carboni (el gas que més contribueix a l'efecte hivernacle) i atesa la dependència que té del petroli, la Unió Europea s'ha proposat de substituir parcialment la benzina i el gasoli pels biocombustibles, que el 2020 ja haurien de representar el 10% del consum total de carburants del transport. Aquest compromís s'inscriu en el nou pla energètic europeu, que, entre més coses, pretén de reduir un 20% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle i d'augmentar fins al 20% el consum d'energies renovables, fites a assolir igualment el 2020.

Mentrestant, aquest mateix mes de març els Estats Units i el Brasil han acordat de potenciar l'ús dels biocombustibles. Aquests dos països són, de llarg, els més grans productors mundials d'etanol, o bioetanol, que n'és un dels més usats.

Què són?


+ El bioetanol s'obté de plantes amb un elevat contingut de sucre o de midó.
Els biocombustibles són combustibles produïts a base de matèria orgànica. Els dos més comuns són el bioetanol i el biodièsel, pensats com a recanvis de la benzina i del gasoli, respectivament. El bioetanol s'obté de plantes amb un elevat contingut de sucre o de midó, tals com el bleda-rave i els cereals; i el biodièsel, de plantes oleaginoses com el gira-sol i la colza. A banda, la recerca actual s'orienta vers els anomenats biocombustibles de segona generació (fusta, herbes...).

Pros...


+ El diòxid de carboni és el gas que més contribueix a l'efecte hivernacle.
Com apuntàvem, l'augment de la producció de biocombustibles fa disminuir la dependència del petroli. Pensem, per exemple, que la major part del petroli consumit a la Unió Europea ve de fora, i, en particular, d'indrets políticament inestables. A això, s'hi sumen consideracions ambientals: la crema de derivats del petroli és responsable de l'emissió a l'atmosfera de tones i tones de diòxid de carboni; contràriament, la crema de biocombustibles no fa sinó tornar a l'atmosfera el diòxid de carboni que les plantes han absorbit per fotosíntesi.

...i contres


+ Hom apunta l'extensió del monocultiu com un dels inconvenients de produir biocombustibles.
Tot amb tot, els biocombustibles no susciten pas una opinió unànimement favorable. També són objecte de crítiques que incideixen en els possibles inconvenients de produir-ne a gran escala: augment de preus de matèries primeres; extensió del monocultiu en detriment de la diversitat de conreus i de les àrees forestals; augment de l'ús de plaguicides i d'adobs derivats del petroli i contaminants... Aquests perills, i uns quants més, són objecte d'anàlisi d'una tesi doctoral acabada de presentar a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), obra de Daniela Russi.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hi ha qui entén que els combustibles proposen un dilema moral: el de produir aliments destinats al transport, en un món en què els qui passen gana es compten per centenars de milions.
  • El 2005 la Unió Europea va produir gairebé el 89% de la producció mundial de biodièsel, i Alemanya tot sola, més del 50%.
  • Dels quaranta-set països més pobres del món, trenta-vuit són importadors nets de petroli i, vint-i-cinc, l'importen tot.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els biocombustibles, segons la Unió Europea.
I segons Greenpeace.
La crema de camps de canya de sucre: aspecte fosc de l'etanol.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua