Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Joves: lectures i hàbits lectors

Una mostra...

...de lectures predilectes

Hàbits de lectura


dijous, 8 de febrer de 2007
Què llegeix el jovent? Quines preferències i hàbits lectors té? Quina valoració fa de la lectura? Hi ha cànons de literatura juvenil? I quines obres proposen? Heus ací unes poques preguntes que procurarem d'escatir una mica.

Les lectures prescriptives dels escolars ens permeten d'aproximar-nos a la primera qüestió. Prenguem, per exemple, el cas de Catalunya, cenyint-nos al batxillerat (l'alumnat de secundària no té una llista comuna de lectures). Les obres catalanes de lectura obligatòria (període 2006-2008) són: 'Tirant lo Blanc' de Joanot Martorell, 'Terra baixa' d'Àngel Guimerà, 'La plaça del Diamant' de Mercè Rodoreda, i una antologia de poesia catalana. A banda, els alumnes que cursen la modalitat d'humanitats i ciències socials ha de llegir 'La bogeria' de Narcís Oller', 'Solitud' de Víctor Català', 'L'irradiador del port i les gavines' de Joan Salvat-Papasseit, 'Ball robat' de Joan Oliver, 'K. L. Reich' de Joaquim Amat-Piniella, i 'Bruixa de dol' de Maria Mercè Marçal.

De literatura espanyola, hi figuren els títols 'Amor y pedagogía' de Miguel de Unamuno', 'Tres sombreros de copa' de Miguel Mihura, 'Nada' de Carmen Laforet, i una antologia poètica de Blas de Otero.

També hi ha una selecció orientadora, especialment adreçada a l'assignatura optativa de literatura universal, que abasta períodes i gèneres distints, amb un títol o més d'autors com Homer, Sòfocles, Virgili, Dant, Shakespeare, Voltaire, Goethe, Baudelaire, Dostoievski, Pessoa, Kavafis, Kafka, Joyce, Thomas Mann...

Però quins llibres llegeixen els joves per iniciativa pròpia? La consulta feta a tres editorials del país (Bromera, Edicions del Pirata i la Galera), especialitzades en literatura juvenil, ens permet de fer-nos-en una idea. La jovenalla s'inclina per temes d'actualitat d'àmbit adolescent; per la fantasia, el misteri i les aventures; per la importància atribuïda al títol d'un llibre (i a l'autor i a l'argument, és clar); també pel disseny de la coberta..., coses que s'aprecien entre xicalla de totes les edats.

Una mostra...


+ El rànquing de títols de Bromera és primerejat per 'Nou diari del jove maniàtic'.
Anant més al detall, direm que el rànquing de títols d'Edicions Bromera és primerejat per 'Nou diari del jove maniàtic' d'Aidan Macfarlane i Ann McPherson, amb 58 edicions i més de 160.000 exemplars venuts, molt llegit encara avui. Dins 'Espurna', la col·lecció estel·lar de narrativa juvenil de l'editorial valenciana, es destaquen, també, 'Cartes d'hivern' i 'Nit d'ombres voraces', tots dos d'Agustín Fernández Paz; i 'L'infern de Marta' i 'Fi de culs a Mallolca' de Pasqual Alapont. De no ficció, el llibre més llegit ara mateix és 'Carta a un adolescent', en què l'autor, l'italià Vittorino Andreoli, aborda, amb llenguatge planer i to franc i emotiu, els envits i els problemes que apareixen durant l'etapa adolescent.

...de lectures predilectes


+ 'En Yu i en Kei tornen al Japó' de Ko Tazawa.
Consignem ara alguns dels llibres de la Galera més venuts aquests últims anys. Per als nois de dotze a catorze anys tenim 'L'anticlub' d'Àngel Burgas, 'Ulldevellut' d'Hermínia Mas i Josep-Francesc Delgado, i 'En Yu i en Kei tornen al Japó' de Ko Tazawa; per als de catorze a setze anys, 'Les aventures de Kip Parvati' i 'Kip Parvati i l’ombra del caçador' de Miguel Larrea, i 'En un lloc anomenat guerra' de Jordi Sierra; i per als de setze anys o més, 'Històries inèdites del petit Nicolas' de René Goscinny i Jean-Jacques Sempé, i 'El manuscrit càtar' de Marina Rubio. Remarquem, finalment, quatre títols d'Edicions del Pirata: 'A la vora del temps' d'Albert Jané, 'La Palmera Cocotera' de Montserrat Beltran, 'L'aniversari robat' de Frederic Mayol i 'Han segrestat les bessones' de Mercè Masnou.

Hàbits de lectura


+ L'estudi del CCLIJ concloïa que, a més edat, menys pràctica lectora.
El 2005 el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil (CCLIJ) va fer públic un informe relatiu als hàbits lectors de menuts i joves de Catalunya. Aquest estudi concloïa que, a més edat, menys pràctica lectora, menys valoració de la lectura (progressivament vista com una obligació) i menys consideració de la utilitat que té per a trobar feina i guanyar-se la vida; també apuntava la pèrdua creixent de pes de la lectura en comparança amb unes altres pràctiques culturals i de lleure i l'elevat percentatge de joves que triaven (ells mateixos) els llibres i els aconsellaven als amics.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Especial de literatura infantil i juvenil de VilaWeb, publicat el Nadal del 2006.
Una entrevista amb l'autor de la celebrada 'Carta a un adolescent'.
Un viatge per la vida i obra de Jules Verne.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua