Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El control de l'energia, font de poder

El poder de Rússia

Petroli i política

La Unió Europea i les energies renovables


dilluns, 29 de gener de 2007
L'obtenció de fonts d'energia ha preocupat la humanitat des de qui-sap-lo, i encara la preocupa avui, com ho demostren les mesures energètiques proposades per la Unió Europea (UE) el 10 de gener proppassat, aplegades en un document titulat 'Energia per a un món canviant'.

La proposta de la Unió Europea va veure la llum la mateixa setmana que un conflicte entre Rússia i Bielorússia va acabar amb el tancament d'un oleoducte que porta petroli a Europa, cosa que va afectar, sobretot, Alemanya i Polònia, i va desfermar crítiques de la Unió Europea contra l'actitud russa.

Però aquesta tallada temporal va posar al descobert la dependència d'Europa, cada vegada més acusada, i la necessitat que té d'una nova política energètica. Pensem que el 50% de l'energia consumida a la Unió Europea prové de fora, percentatge que, si les coses continuessin igual, arribaria al 65% l'any 2030.

Com veurem tot seguit, aquesta dependència atorga una gran força a Rússia, un país enorme, amb una democràcia encara feble i governat per Vladímir Putin, molt criticat pels seus mètodes despòtics.
  • ! Actualització el 29/01/2007 a les 08:00
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Energia.

El poder de Rússia


+ El 25% de les importacions de gas i de petroli de la UE provenen de Rússia.
En efecte, el 25% de les importacions de gas i de petroli de la Unió Europea provenen de Rússia, de manera que una tallada eventual del subministrament rus podria deixar glaçada mig Europa. I hi ha qui sosté que Rússia se serveix del poder energètic per mantenir la influència sobre països veïns com Bielorússia, Ucraïna i Geòrgia, i, d'aquesta manera, evitar que s'acostin a la Unió Europea. Pensem que fa una vintena d'anys aquests tres països i uns quants més formaven part de l'extinta Unió Soviètica, un vastíssim imperi dominat per Moscou.

Petroli i política


+ L'Orient Mitjà concentra la major part de les reserves petrolíferes mundials.
Ara, la dependència del petroli no és pas exclusiva d'Europa, ans afecta una gran part dels països occidentals i, també, potències emergents com la Xina i l'Índia, que no en tenen prou amb els recursos propis i han de recórrer a països exportadors com l'Aràbia Saudita, Rússia, els Emirats Àrabs Units, l'Iran, Veneçuela, Kuwait i l'Irac. Aquest fet condiciona la política exterior dels països importadors, cosa molt perceptible a l'Orient Mitjà, un focus d'inestabilitat que concentra la major part de les reserves petrolíferes mundials.

La Unió Europea i les energies renovables


+ La proposta europea atorga més pes a les energies renovables.
Dèiem suara que la Unió Europea (a través de la Comissió Europea) acaba de proposar un canvi de política energètica, amb vista, sobretot, a reduir la dependència exterior i a plantar cara al canvi climàtic. Entre les mesures avançades hi ha la d'afermar una política energètica comuna (si la Unió Europea parla amb una sola veu, tindrà més pes a l'hora d'assegurar el subministrament energètic) i la de reduir un 20% l'emissió de gasos d'efecte hivernacle, fita a assolir el 2020, si bé això últim necessita que creixi el pes de les energies renovables, que per aquell mateix any haurien de representar el 20% del total.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • La Unió Europea importa el 57% del gas i el 82% del petroli, percentatges que, si perseverés la tendència actual, devers el 2030 arribarien al 84% i al 93%, respectivament.
  • Rússia a banda, els principals proveïdors de gas de la Unió Europea són Algèria i Noruega.
  • La nova proposta energètica de la Unió Europea també inclou la substitució progressiva de la benzina i del gasoli pels dits 'biocarburants': combustibles produïts a partir de matèria orgànica.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Els clients energètics de Rússia.
Perfil d'aquell país.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua