Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Els missatges via SMS

'SMS en català'

Un estudi

Missatges de text als exàmens


dimarts, 16 de gener de 2007
L'ús del telèfon mòbil ha portat un gran canvi en els costums, en les relacions socials, en la manera de viure. La generalització d'aquest aparell és un fet: a la darreria del 2006 hi havia 2.700 milions d'usuaris de telefonia mòbil, i durant el 2007 és previst que n'hi hagi 3.000 milions, gairebé la meitat de la població mundial.

Com és sabut, els telèfons mòbils incorporen el servei de tramesa de missatges dit SMS, sigla de 'Short Message Service' ('Servei de Missatges Breus'), que el grup consultor Gartner considera el més reeixit en trenta anys d'història de la telefonia mòbil, com ho avalen una xifra i una predicció: 936.000 milions de missatges de text tramesos a tot el món l'any 2005, xifra que pot pujar a 2,3 bilions el 2010.

L'ús d'aquest servei, molt popular entre la xicalla, ha menat a l'aparició d'una nova manera de comunicar-se, constantment renovada i, naturalment, diferent segons la llengua d'ús, que també és emprada en xats i missatgeria instantània. El resultat: una escriptura alfanumèrica, abreujada, sense signes ortogràfics i amb profusió d'acrònims.

El fet ha obert el debat sobre les conseqüències d'aquesta escriptura telegràfica i sense regles sobre el llenguatge parlat i escrit, amb opinions diverses i, a vegades, contraposades.

'SMS en català'


+ 'SMS en català': una proposta basada en l'escriptura normativa catalana.
Partint de la realitat del 'llenguatge' SMS, fa tot just dos anys que les filòlogues mallorquines Caterina Canyelles i Margalida Cunill van publicar 'SMS en català. Pautes fàcils i ràpides per escriure missatges de mòbil. Passa-ho!'. És una proposta basada no pas en fórmules manllevades de l'anglès o de l'espanyol, sinó en l'escriptura normativa catalana. Entre més coses, defensa de mantenir les dobles l, r i s, i la r a final de mot, i proposa expressions com '9se' ('no ho sé'), '9 pen6' ('no ho pensis'), 'a10' ('adéu'), '=ment' ('igualment'), 'la qlpa s tva' ('la culpa és teva')...

Un estudi


+ L'estudi suggereix que l'ús de l'SMS afavoreix la capacitat lectora i escrita.
Suara ens hem referit al debat, molt perceptible entre famílies i mestres, sobre la incidència de l'ús de missatges de mòbil en la capacitat del jovent d'expressar-se i d'escriure correctament. Doncs bé, contra allò que, d'entrada, hom podria pensar, un estudi de la universitat anglesa de Coventry, fet públic el passat mes de setembre, suggeria que l'ús habitual de l'SMS afavoreix la capacitat lectora i escrita de l'anglès normatiu: els minyons (tots d'onze anys) més avesats al nou 'llenguatge' havien obtingut els millors resultats.

Missatges de text als exàmens


+ L'Autoritat Escocesa de Qualificacions s'ha decidit a acceptar els missatges de text als exàmens en anglès.
Al cap de dos mesos, a la primeria del mes de novembre, va transcendir que l'Autoritat Escocesa de Qualificacions s'havia decidit a acceptar els missatges de text als exàmens en anglès, sempre que l'alumne demostrés competència sobre la matèria abordada. El fet implicava, per exemple, de no penar missatges del tipus '2b r nt 2b' (abreujament de 'to be or not to be': ésser o no ésser'), si amb això l'alumne expressava una idea vàlida sobre William Shakespeare, l'autor de la cèlebre sentència. Tot amb tot, l'organisme escocès qualificava d'inadequades aquests expressions; admissibles, segons com, però inadequades.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons l'estudi de Gartner esmentat més amunt, la regió del Pacífic asiàtic capdavanteja el rànquing de tràfic d'SMS, on d'aquí a tres anys pot ésser d'1,8 bilions de missatges.
  • Però també es dóna el cas que, al Japó, situat en aquesta regió, el servei SMS és cada vegada més obsolet, i hi preval el correu electrònic via mòbil.
  • L'any 2005 la Societat Bíblica d'Austràlia va llençar una bíblia en SMS, descarregable via internet, amb el designi de difondre-la.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Una valoració del llibre 'SMS en català...'
Algunes de les solucions proposades.
Un 'diccionari', fruit de la participació dels internautes.
Recull de termes d'arrel anglesa.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua