Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
UE: més alfabets i llengües oficials

El gaèlic

Llengües oficials i de treball

L'alfabet ciríl·lic


dimarts, 2 de gener de 2007
L'entrada del 2007 ha portat algunes novetats a la Unió Europea (UE), la més remarcable, la incorporació de dos nous estats: Romania i Bulgària, que aporten trenta milions d'habitants a la UE, de manera que ara ja raneja els cinc-cents milions.

I si la Unió Europea ha passat de vint-i-cinc estats a vint-i-set, la zona euro, val a dir: el territori europeu que té l'euro per moneda oficial, s'ha engruixit amb la integració d'Eslovènia, el tretzè estat a afegir-s'hi. Endemés, la presidència de la Unió Europea, de caràcter rotatori entre els estats membres, ha anat a parar a un soci fundador amb molt de pes: Alemanya, i el fet és vist com una oportunitat de donar una nova empenta al procés de construcció europea, encallat de fa gairebé dos anys.

Remarquem, finalment, que el romanès i el búlgar, les llengües respectives de Romania i Bulgària, han atès la condició d'oficials, i això mateix ha passat amb el gaèlic, o irlandès, la llengua nacional d'Irlanda (encara que també hi sigui oficial l'anglès). El reconeixement oficial del gaèlic a Europa arriba al cap de trenta-quatre anys de l'ingrés d'Irlanda a la UE.

El gaèlic


+ La llengua nacional d'Irlanda ha atès l'oficialitat dins la UE.
El gaèlic és una llengua cèltica, de la família indoeuropea, com l'escocès, o gaèlic escocès; el manx, parlat a l'illa de Man; el gal·lès; el bretó; i el còrnic, que hom malda per recuperar a la península de Cornualla (sud-oest d'Anglaterra). Segons estimacions diverses, relativament recents, el 43,5 % dels ciutadans de la República d'Irlanda el sap parlar, el gaèlic, i més d'una quarta part el parla cada dia. La nova llengua oficial de la UE també és present al Nord d'Irlanda, a septentrió de l'illa, sota administració de la Gran Bretanya.

Llengües oficials i de treball


+ En els afers interns, les institucions europees tenen la potestat d'establir un reglament lingüístic propi.
El gaèlic, el romanès i el búlgar s'han afegit a la vintena de llengües que ja eren oficials de la Unió Europea: alemany, anglès, danès, eslovac, eslovè, espanyol, estonià, finès, francès, grec, hongarès, italià, letó, lituà, maltès, neerlandès, polonès, portuguès, suec i txec. Els texts legislatius i els documents més importants de la UE es publiquen en totes aquestes llengües, que el reglament lingüístic europeu considera oficials i de treball. Ara, en els afers interns, cadascuna de les institucions europees té la potestat d'establir un reglament lingüístic propi; és així, per exemple, que la Comissió Europea sols empra tres llengües: alemany, anglès i francès.

L'alfabet ciríl·lic


+ Un alfabet mil·lenari.
Fins ara la Unió Europea tenia dos alfabets oficials: el llatí i el grec. Però l'entrada de Bulgària ha portat l'oficialitat d'un tercer alfabet: el ciríl·lic, forjat els segles IX-X a partir de l'escriptura majúscula grega i emprat per algunes altres llengües eslaves, com ara el rus, l'ucraïnès, el serbi... És, doncs, qüestió de temps (l'any vinent, tal vegada) que el ciríl·lic figuri als bitllets d'euro, que ja duen inscrit el nom de la moneda europea en alfabet grec i llatí.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • El ciríl·lic pren el nom de l'evangelitzador Ciril de Tessalònica (s. IX), anomenat, igual que el seu germà Metodi, apòstol dels eslaus. Hom diu, emperò, que Sant Ciril no ideà el ciríl·lic, sinó un alfabet eslau anterior: el glagolític.
  • Encara que tingui més parlants que no algunes llengües oficials europees, el català no té reconeguda l'oficialitat dins la Unió Europea, com tampoc no la hi tenen l'èuscar i el gallec. L'ús d'aquestes tres llengües a les institucions europees té un abast limitat, en virtut d'un acord pres el juny del 2005 pels ministres d'Afers Estrangers de la UE.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Cop d'ull a la situació del català a la Unió Europea.
Preguntes i respostes sobre la política lingüística de la Unió.
Nombre de parlants de gaèlic, del 1861 ençà.
Vocabulari bàsic d'aquesta llengua.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua