Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Manuel Sanchis Guarner, un humanista valencià

Obra

Sanchis Guarner i el 'Diccionari català-valencià-balear'

Defensor de la unitat de la llengua


dijous, 14 de desembre de 2006
Demà passat, 16 de desembre, farà vint-i-cinc anys de la mort del filòleg, historiador i folclorista valencià Manuel Sanchis Guarner (1911-1981), autor d'una obra prolífica ordenada a la defensa de la llengua catalana i d'influència cabdal en l'afermament de la identitat del poble valencià.

En l'escaiença, el 12 de desembre va inaugurar-se l'exposició 'Manuel Sanchis Guarner, un humanista valencià del segle XX', proposada per l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), institució que ha designat Sanchis Guarner Escriptor de l'Any 2006. Afegim-hi que el mes de novembre proppassat ja li foren dedicats dos homenatges: l'un a la Universitat de València, i l'altre durant la Setmana Cultural dels XIX Premis Micalet, convocats per la Societat Coral el Micalet.

Nat a València, al si d'una família menestral, als cinc anys, va perdre els pares i passà a la tutela d'un oncle seu, l'erudit i eclesiàstic Josep Sanchis i Sivera, de qui heretà l'estimació pel país i la llengua catalana.

El 1932, en temps de la Segona República, Sanchis Guarner fou un dels signants de les dites 'Normes de Castelló', que reconeixien i adoptaven la reforma ortogràfica proposada per Pompeu Fabra. Al cap d'un any, el 1933, publicava 'La llengua dels valencians', una de les seves obres més conegudes, reeditada força vegades.

Obra


+ L'obra de Sanchis Guarner abasta una centena llarga de títols.
'La llegua dels valencians', que havia de tenir una gran influència, fou el punt de partença d'una vastíssima producció que abasta una centena llarga de títols i que toca temes de lingüística, toponímia, literatura, cultura popular, història, història social de la llengua... Heus-ne ací alguns dels més significatius: 'Gramàtica valenciana' (1950), 'Els poetes romàntics de Mallorca' (1951), 'Calendari de refranys' (1951), 'Els molins de vent de Mallorca' (1955), 'Els parlars romànics de València i Mallorca anteriors a la Reconquista' (1955-1961), 'Els pobles valencians parlen els uns dels altres' (1963-1968), 'La ciutat de València' (1972) i 'Aproximació a la història de la llengua catalana' (1980).

Sanchis Guarner i el 'Diccionari català-valencià-balear'


+ El 'Diccionari Alcover-Moll' comprèn deu volums.
Així mateix, Sanchis Guarner prengué part en obres col·lectives com 'Atlas lingüístico de la Península Ibérica', 'Història del País Valencià' i 'Història de Catalunya' (sota la direcció de l'historiador Joan Reglà). Un apart mereix la seva participació en la redacció del 'Diccionari català-valencià-balear', gran recull del vocabulari de la llengua catalana (deu volums). Sanchis Guarner hi treballà una quinzena d'anys (1943-1959) al costat de Francesc de Borja Moll, que se'n féu càrrec a la mort d'Antoni Maria Alcover, que n'havia estat l'impulsor.

Defensor de la unitat de la llengua


+ Mapa dels territoris de parla catalana.
Home de tarannà conciliador, intel·lectual rigorós i estudiós aciençat de la llengua, Manuel Sanchis Guarner defensà sempre la unitat del català. El fet li valgué, emperò, l'hostilitat del sectors anticatalanistes, sobretot els anys 1970, fins al punt d'ésser objecte d'un frustrat atemptat amb bomba, el 1978 (igual que Joan Fuster, una altra gran figura valenciana, contra qui hom atemptà l'any 1981).

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Compromès amb la Segona República, Sanchis Guarner prengué part en la guerra del 1936-1939. Una volta acabada, passà quatre anys a la presó, fins el 1943, i després s'establí a Mallorca.
  • El 1961 ingressà a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), institució acadèmica centenària que té per fi la recerca científica i cultural, principalment de la cultura catalana.
  • El 1974 fou distingit amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, i el 1981, amb el Premi de la Unitat de la Llengua, pel primer volum de 'Aproximació a la història de la llengua catalana'.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Semblança de Manuel Sanchis Guarner.
Comentaris a la seva obra.
'Qüestió de noms': proposta de Joan Fuster per a denominar el país i la llengua.
I també...
  • Lletra per a una auca d'aquest escriptor de Sueca (Ribera Baixa).
  • Apunt didàctic sobre el 'Diccionari català-valencià-balear', anomenat, informalment, 'Diccionari Alcover-Moll'.
  • Llista de guardonats amb el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua