Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
XTEC Ràdio, la ràdio a l'escola

Portal educatiu i emissora

Corresponsals d'XTEC Ràdio

'Podcasting'


dilluns, 27 de novembre de 2006
La Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC) acaba de llançar XTEC Ràdio, amb dos objectius bàsics: fomentar l'ús de la ràdio als centres educatius de Catalunya i el de la llengua catalana com a eina de comunicació.

A tal fi, XTEC Ràdio té el propòsit de posar a l'abast d'escoles i instituts la informació i els coneixements necessaris per a poder fer ràdio d'acord amb un model radiofònic de qualitat; i, a partir d'aquí, emetre els programes preparats pels alumnes dels centres participants (en una primera fase, el projecte es nodrirà de les aportacions d'una desena de centres educatius més o menys avesats a fer ràdio).

De moment, la pàgina d'XTEC Ràdio ja té una primera programació, amb emissions en directe o en diferit d'unes poques escoles: els concerts del CEPSA Oriol Martorell de Barcelona; la ràdio Estalella de l'escola Estalella Graells de Vilafranca del Penedès; els programes del CEIP Enric Grau Fontserè de Flix... Per a poder escoltar-les, aquestes emissions, es necessita el reproductor multimèdia RealPlayer.

Portal educatiu i emissora


+ XTEC Ràdio vol ésser una emissora de ràdio via internet.
Concretant una mica més, podem dir que XTEC Ràdio abasta quatre camps de treball. Primerament, vol convertir la pàgina web en un portal educatiu, amb informació múltiple sobre radiofonia: qüestions tècniques, materials didàctics, teoria i pràctica del llenguatge sonor i de la ràdio, biblioteca de sons, fòrum, preguntes i respostes, vincles... Segonament, vol ésser una emissora de ràdio via internet (les emissions es faran a través del servidor de vídeo de la XTEC), amb programació feta per les escoles i amb sintonia i logotip propis.

Corresponsals d'XTEC Ràdio


+ Logotip radiofònic del CEIP Enric Grau Fontserè de Flix.
Perquè puguin dur a terme les emissions els centres inscrits rebran un equip radiofònic (se'n lliuraran cap a cent cinquanta) força complet: doble platina de disc compacte, dos monitors, dues caixes acústiques amb trespeus, cinc micròfons, cinc auriculars, dos reproductors d'mp3... Aquest equip es completarà amb objectes i productes que identificaran la marca 'XTEC Ràdio' i els 'corresponsals' de l'emissora, amb carnet de periodista i tot.

'Podcasting'


+ El 'podcasting' permet de transferir arxius d'àudio i de vídeo a un reproductor portàtil.
L'última línia de treball d'XTEC Ràdio se centrarà en l'anomenat 'podcasting', una tecnologia que aquests últims anys ha tingut una progressió constant. Via internet, es poden descarregar i escoltar arxius radiofònics. Doncs bé, el 'podcasting' fa una passa més, puix que permet de descarregar arxius d'àudio i de vídeo en format mp3, i transferir-los a un reproductor portàtil. A més a més, aquesta tecnologia va lligada al sistema RSS, que fa possible d'estar al corrent de totes les novetats (en el cas que ens ocupa, de les emissions i publicacions d'XTEC Ràdio).

MATERIALS

  • XTEC Ràdio
    Format:Web
    Programació, recursos didàctics, fonoteca, vincles, 'webquests'...
  • Treballs dels centres
    Format:Web
    De ràdio, fotografia i vídeo, presentats a la Mostra de Produccions Audiovisuals Escolars 2005-2006, concurs convocat pel Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.
  • Ràdio Web. La ràdio escolar a internet
    Format:Web
    Recursos per a fer ràdio a l'escola via XTEC Ràdio. Informació del mitjà radiofònic i qüestionaris.
  • Dies de ràdio
    Format:Web
    Reportatge del Diari dels Estudiants.
  • Audiovisuals
    Format:Web
    Materials i recursos aplegats per la XTEC.
  • Podcatalà.cat
    Format:Web
    Pàgina enterament dedicada al 'podcasting' en català.
  • Temps d'Aventura
    Format:Web
    Pàgina d'aquest programa de la Televisió de Catalunya que permet de visualitzar els reportatges via 'podcasting'.

QUE HO SABIES?

  • El terme 'podcasting' és una combinació abreujada de 'broadcasting' (en anglès, 'radiodifusió') i 'iPod', el famós reproductor d'mp3 de la companyia Apple.
  • Per a fer 'podcasting' n'hi ha prou de tenir connexió internètica de banda ampla, uns pocs programes (descarregables de franc) i un micròfon.
  • Com que és, doncs, a l'abast de molts particulars, hom ha comparat els 'podcasts' (els arxius sonors) amb els blocs, un dels fenòmens més florents de la xarxa.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Presentació d'XTEC Ràdio.
Ràdio Estalella: en directe de dilluns a divendres, de 12.15 a 13.00.
Els programes fets enguany pel CEIP Enric Grau i Fontserè.
Com emetre ràdio en directe.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua