Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El món, segons l'ONU

Diferències...

...abismals

Catalunya, a la quinzena posició


dijous, 16 de novembre de 2006
El 9 de novembre el Programa de l'Organització de les Nacions Unides pel Desenvolupament (PNUD) féu públic l'Informe de Desenvolupament Humà 2006, una extensa compilació de dades i xifres (vora quatre-centes cinquanta pàgines) d'abast mundial, relativa al 2004 i consultable per països.

L'informe, que es fa anualment des del 1990, analitza tres indicadors bàsics: longevitat i vida sana, que té en compte l'esperança de vida a la naixença; nivell educatiu, segons índex d'alfabetització d'adults i de matriculació a ensenyament primari, secundari i universitari; i nivell de vida segons el Producte Interior Brut (PIB) per càpita.

L'informe d'enguany, que duu per títol 'Més enllà de l'escassetat: poder, pobresa i crisi mundial de l'aigua', es fixa en l'accés a l'aigua i conclou que, a molts països, l'aigua amenaça més la seguretat de la població que no pas els conflictes armats, i que compromet seriosament els dits Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, entre els quals hi ha la reducció de la pobresa mundial a la meitat devers el 2015.

En concret, la població que no té accés a l'aigua potable supera els mil milions, i els 2.600 milions la que no té serveis bàsics de sanejament d'aquest bé de primera necessitat. El resultat és que 1,8 milions d'infants es moren cada any per manca d'aigua en bon estat; una mancança que també perjudica greument el creixement econòmic dels països en vies de desenvolupament i perpetua les desigualtats entre homes i dones.

En vist d'això, el PNUD fa una crida als països més desenvolupats del món, recordant que el mal no és pas tant l'escassetat d'aigua com la pobresa, la desigualtat, la mala gestió i la manca de compromís dels governs.

Diferències...


+ L'informe d'enguany es fixa en l'accés a l'aigua.
L'Informe de Desenvolupament Humà classifica els països segons que tinguin un Índex de Desenvolupament Humà (IDH) alt, mitjà i baix. Tots els països d'Occident presenten un desenvolupament humà alt; els deus primers són: Noruega, Islàndia, Austràlia, Irlanda, Suècia, el Canadà, el Japó, els Estats Units, Suïssa i els Països Baixos. El fet important és, tanmateix, que del 1990 ençà totes les regions del planeta han experimentat una millora, llevat d'una: l'Àfrica subsahariana, devastada per la malaltia de la sida.

...abismals


+ El rànquing establert pel PNUD és primerejat per Noruega.
El rànquing establert pel PNUD il·lustra molt bé la dramàtica situació de l'Àfrica subsahariana: dels 31 països de la cua, 28 són d'aquesta part del planeta. En aquests 31 països, l'esperança de vida amb prou feines si arriba als 46 anys, 32 menys que no la mitjana dels països amb un desenvolupament humà alt. Unes diferències extremes, com es veu si prenem d'exemple el primer i l'últim país del rànquing: Noruega i el Níger, respectivament. Al país europeu la salut de la població és 40 vegades millor que no la del país africà, on la gent viu la meitat d'anys.

Catalunya, a la quinzena posició


+ L'Idescat ha aplicat el mateix procediment emprat pel PNUD.
Si Catalunya tingués estat propi i, consegüentment, figurés a l'Informe de Desenvolupament Humà, ocuparia la quinzena posició. Així ho constata l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat), que, aplicant el procediment emprat pel PNUD, determina que Catalunya se situa exactament al mateix lloc que Àustria (amb un valor de 0,944 sobre 1), lleugerament per sobre de Dinamarca, França i Itàlia, la Gran Bretanya i Espanya, i just per sota del Luxemburg i de Bèlgica.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Dels 20 països amb més desenvolupament humà, 15 són europeus.
  • Els 500 més rics del món acaparen tants ingressos com els 416 milions més pobres.
  • Les malalties relacionades amb l'aigua fan perdre 443 milions de dies escolars l'any.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo de l'Informe de Desenvolupament Humà 2006.
Dades i xifres més notables.
Taula de l'Índex de Desenvolupament Humà.
Evolució de les gran regions del món.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua