Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Armes i amenaça nuclears

La crisi de Corea del Nord

Potències nuclears

Contra armes, cultura de la pau


dimarts, 24 d'octubre de 2006
Avui comença la Setmana del Desarmament, instituïda el 1978 (i refermada el 1995) per l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides (ONU). La data d'obertura de la setmana, el 24 d'octubre, coincideix amb la de la fundació de l'ONU, un organisme internacional que, entre més coses, té la comesa de treballar per la pau del món.

La Setmana del Desarmament, que es clausurarà el 30 d'octubre, és plenament justificada. Les dades de la campanya Armes sota Control, que malda per l'establiment d'un tractat internacional que reguli el comerç d'armes, són esborronadores: 639 milions d'armes lleugeres al món (una per cada deu individus), un mort cada minut amb armes convencionals, i 300.000 nens participant en conflictes armats. L'ONU també alerta que el percentatge de morts per armes lleugeres oscil·la entre un 60% i un 90%, segons el conflicte.

En vist d'aquestes dades i de la pressió d'organitzacions humanitàries i personalitats de renom internacional, durant aquesta setmana l'Assemblea General de l'Organització de les Nacions Unides té intenció de votar una resolució sobre els treballs necessaris per a establir un tractat sobre el comerç d'armes. La resolució ja té el suport de cent set estats membres de l'ONU.

Però, a banda les armes petites i lleugeres, el món ha assistit aquests últims dies a la tensió desfermada per les armes nuclears, d'un poder destructor verament temible.
  • ! Actualització el 27/10/2006 a les 11:50

La crisi de Corea del Nord


+ Mapa de Corea del Nord.
La tensió va agreujar-se el 9 d'octubre. Aquell dia Corea del Nord va anunciar que havia dut a terme una prova nuclear subterrània. L'anunci del règim dictatorial nord-coreà, que manté unes relacions pèssimes amb els Estats Units (el 2002 el govern nord-americà va incloure Corea del Nord en l'anomenat 'eix del mal'), va moure el Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides a imposar sancions (resolució 1718), cosa contestada desafiadorament pels nord-coreans. Sigui com sigui, hom creu vital d'apaivagar la crisi desfermada, perquè no derivi en una escalada armamentista a la regió.

Potències nuclears


+ El Tractat de No Proliferació Nuclear compromet els països que no tenen armes nuclears a no fabricar-ne.
El 1970 va entrar en vigor el Tractat de No Proliferació Nuclear, adoptat per a evitar la proliferació d'armes nuclears i per a promoure'n la desaparició. Aquest tractat és signat per cent vuitanta-vuit països, entre els quals cinc potències nuclears: els Estats Units, Rússia, la Gran Bretanya, França i la Xina, que ja ho eren el 1970 (el text compromet els països que no tenen armes nuclears a no fabricar-ne). La llista de països amb armament nuclear s'ha engruixit posteriorment amb l'Índia i el Paquistan, que no han subscrit el Tractat de No-proliferació, com tampoc no l'ha subscrit Israel (que hom suposa que disposa d'armes nuclears, cosa ni negada ni confirmada).

Contra armes, cultura de la pau


+ Símbols a favor de la pau i contra la guerra.
Naturalment, la proliferació d'armes nuclears suscita preocupació. Combatre-la eficaçment demana fomentar la cultura de la pau, igualment essencial per a prevenir els conflictes bèl·lics. L'exemple europeu és prou il·lustratiu. Després d'haver originat dues guerres mundials durant la primera meitat del segle XX, el Vell Continent ha bastit una estructura suprastatal unida, pròspera i pacífica: la Unió Europea.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Podem dir que hi ha dues menes d'armes nuclears: la bomba nuclear o atòmica, basada en la fissió, o partició, de nuclis atòmics; i la bomba termonuclear o d'hidrogen, basada en la fusió de nuclis atòmics.
  • Amb propòsits bèl·lics, les armes nuclears s'han emprat dues vegades, totes dues el 1945 i al Japó, durant la Segona Guerra Mundial, quan els Estats Units van tirar-hi dues bombes nuclears, l'una sobre Hiroshima i l'altra sobre Nagasaki.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Punts bàsics de la crisi nuclear nord-coreana.
Dades i xifres que justifiquen la campanya Armes sota Control.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua