Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
El saló dels xocolaters

La xocolata

Present dels déus

Expansió


dimarts, 17 d'octubre de 2006
Del 19 al 22 d'octubre es farà el Saló de la Xocolata de Barcelona, al Centre de Convencions Internacional de la ciutat, situat al Fòrum. La xocolata, una llepolia que fa les delícies de menuts i grans, en constituirà, naturalment, el pinyol.

La mostra, instituïda el 2005 (més de trenta-cinc mil visitants) amb el propòsit de promoure i difondre la cultura del cacau i de la xocolata, és promoguda per la Fundació de l'Escola del Gremi de Pastisseria i Museu de la Xocolata de Barcelona i per la Fundació de l'Institut del Cacau i la Xocolata.

Enguany el Saló de la Xocolata ocuparà quasi set mil metres quadrats de superfície, on es desenvoluparan actes de diversa mena: la fira, amb xocolaters artesans i industrials (una cinquantena d'expositors i una centena llarga de marques), presència de països productors i demostracions amb xocolata; els campionats de pastissers i xocolaters; l'àrea de tast, per a aprendre a distingir menes de xocolata diferents; el concurs gastronòmic entre pastissers i personatges famosos; l'espectacle 'La xocolatina musical'...

També hi haurà un espai específicament adreçat a la xicalla, amb tallers de pintura i de motlles de xocolata, a més d'un tast d'aquesta exquisida menja.

La xocolata


+ La xocolata té un gran valor energètic.
La base de la xocolata és el cacau, llavor de l'arbre homònim, també dit cacauer, originari de terres americanes, de les conques dels rius Amazones i Orinoco. La xocolata s'obté de barrejar cacau i sucre mòlts, i és un producte alimentari de gran valor energètic, ric en hidrats de carboni. Ara, els experts en nutrició coincideixen a subratllar que se n'ha de prendre amb moderació, sigui quina sigui la classe de xocolata: amargant, amb llet, amb fruita seca...

Present dels déus


+ El cacau és originari de terres americanes.
El cacau és conegut al continent americà des de qui-sap-lo. Conta la llegenda que el déu Quetzalcòatl, venerat per una seguida de pobles de l'Amèrica pre-colombina, féu present als homes de l'arbre del cacau perquè poguessin conservar sempre la força. Mites a banda, el fet és que les civilitzacions maia i asteca prenien una beguda a base de cacau, dita 'xocoatl', terme nàhuatl (la llengua dels asteques) que es pot traduir per 'aigua amarga'.

Expansió


+ La xocolata amb llet és un invent suís.
El cacau s'introduí a Europa després de la conquesta de l'imperi asteca pels espanyols. Hom n'atribueix la introducció a Hernán Cortés, el capitost de les tropes espanyoles, bé que el primer europeu a assaborir 'xocoatl' podia haver estat Cristòfor Colom. Sia com sia, la divina beguda, endolcida amb l'afegitó del sucre, penetrà aviat entre la reialesa, l'aristocràcia i els sectors benestants, que la convertiren en un signe de distinció social. Tot amb tot, hagueren de passar tres segles abans que hom no comencés a prendre xocolata sòlida. Fou en temps de la Revolució Industrial que se'n popularitzà el consum, tant pel sabor com per l'elevat contingut calòric.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Suïssa és un país de gran tradició xocolatera i l'introductor de la xocolata amb llet, un invent (1875) del pastisser Daniel Peter.
  • 'Theobroma cacao': aquest és el nom científic del cacau, encunyat el segle XVIII pel naturalista suec Carl von Linné. 'Theobroma' és un mot grec que significa 'aliment dels déus'.
  • La xocolata conté teobromina, una substància estimulant, semblant a la cafeïna del cafè.
  • El poble asteca no sols feia servir el gra de cacau d'aliment, sinó també de moneda.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Vídeo del Museu de la Xocolata de Barcelona.
El joc dels pastissos.
Qüestionari sobre xocolata.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua