|
|
|
> Cuina mediterrània > Alimentació equilibrada > Riscs dimarts, 26 de setembre de 2006
Els dies 28-30 de setembre es farà el I Congrés Mundial de Nutrició i Salut Pública, al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, amb la participació d'especialistes de tot el món. Ahir ja van començar les activitats pre-congressuals, que es fan a Sitges (Garraf), a Reus (Baix Camp) i a Barcelona mateix.
El propòsit d'aquest primer congrés és d'involucrar tots els sectors implicats: científics, organitzacions governamentals i no governamentals, professionals de la salut i la indústria alimentària, en la recerca d'estratègies d'abast mundial per a millorar l'estil de vida i la nutrició de la població. Tinguem present que els problemes existents necessiten solució ràpida. Segons dades dels organitzadors, les malalties relacionades amb una mala alimentació (cardiovasculars, respiratòries, càncer, diabetis...) causen la meitat de les morts de tot el món, però, en canvi, els pressuposts de salut destinats a la nutrició són molt migrats. D'una altra banda, i atesa la importància de seguir una alimentació sana des de la infantesa, demà dia 27 de setembre hi haurà un 'minicongrés' amb els menuts de protagonistes: aplegarà uns tres-cents estudiants d'educació primària de Catalunya. Entre més coses, l'acte ha de servir per proposar uns bons hàbits alimentaris i mesures per a reduir l'obesitat infantil.
Cuina mediterrània
+ L'oli d'oliva és un fonament bàsic de la cuina mediterrània.
En un model d'alimentació sana, hi té un paper l'anomenada cuina mediterrània, molt lloada també pel sabor. Aquesta cuina es basa en la tríada oli d'oliva, pa i vi, prioritza els productes de temporada i és abundosa en fruita, verdura i hortalisses. Molt variada, inclou així mateix llegums, peix, productes carnis i làctics i ous.
Alimentació equilibradaLa cuina mediterrània és equilibrada, i aquest equilibri és, alhora, el fonament d'una alimentació sana. S'ha de menjar de tot, cal insistir-hi (en la proporció adequada, és clar). Experts i institucions sanitàries indiquen que és aconsellable d'ingerir, si fa no fa, un 55% d'hidrats de carboni (pa, sucre, llegums, arròs, patates...), un 30%-35% de greixos (oli d'oliva, rovell d'ou, fruita seca...) i un 10%-15% de proteïnes (ous, carn, peix, llet i derivats: iogurt, formatge). Les vitamines i els minerals, igualment imprescindibles, es troben en molts aliments, sobretot fruita i verdura.
Riscs
+ L'exercici: complement essencial d'una alimentació sana.
Seguir una bona alimentació és essencial per a tenir salut i prevenir malalties. També és bàsic fer exercici o esport i, no cal dir-ho, prescindir del tot de determinats dictats estètics, de modes passatgeres que res no tenen a veure ni amb la salut, ni amb la realitat. Aquest és el millor camí per a evitar l'obesitat i trastorns alimentaris com l'anorèxia, la bulímia, summament perilloses.
|
Investiga
> Característiques i valors nutritius de la cuina mediterrània.
> Un decàleg.
> Alimentació: errors i malentesos més freqüents.
> Feu prou exercici? Comproveu-ho.
I també...
Portada |
Europa Press |
El Punt |
La premsa |
Especials |
Diari de l'escola |
LesFinances.info |
Editorials |
Mail obert |
Els blocs |
Lletres
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Tecnologia i ciència | Solidaritat | Cap de 7mana | Campus | El 9 | Presència | Fòrums | Enquestes | Xat | Correu
Traductor | Edicions en Pdf | Wap-pda | Biblioteca | Lletra més grossa
Què és VilaWeb? Publicitat Mapa web Contacte | Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. |