Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Plutó: 'degradat', però estimat

De planeta a planeta nan

La ciència és dinàmica

Visca Plutó!


dilluns, 11 de setembre de 2006
Doncs ara resulta que no, que Plutó no és un planeta, que el Sistema Solar no té nou planetes, sinó vuit: Mercuri, Venus, Terra, Mart, Júpiter, Saturn, Urà, Neptú i... prou; que, fins fa quatre dies, estudiants de tot el món recitaven una llista decididament inexacta. I, doncs, què ha passat? Anava errada la ciència? O és que és ara que s'erra?

Recordem que la decisió d'excloure Plutó de la llista de planetes es va prendre el 24 d'agost, en el marc de la XXVI Assemblea General de la Unió Astronòmica Internacional (UAI), tinguda a Praga (Txèquia). Després de dies de llargues discussions i de desestimar una proposta inicial d'augmentar de nou a dotze el nombre de planetes, la UAI va resoldre de 'degradar' Plutó i d'incloure'l en una nova categoria: la dels planetes nans, juntament amb els cossos celestes Ceres i 2003 UB313 (Xena).

La resolució va adoptar-se l'últim dia del congrés, i al darrer moment, de manera que la majoria dels dos mil cinc-cents astrònoms que hi havien assistit no van participar en la votació, com tampoc la resta de membres (sumen devora nou mil) de la UAI, que no havien acudit a la capital txeca.

Però, a despit d'això, de les veus contràries (més de tres-cents astrònoms han signat una petició contra la nova definició de planeta) i de la sorpresa de molts, Plutó ha deixat de pertànyer a la categoria dels planetes diguem-ne 'convencionals', cosa que, naturalment, obligarà a revisar i a actualitzar llibres de text, enciclopèdies, diccionaris, manuals científics...
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Astronomia.

De planeta a planeta nan


+ Plutó ha perdut la condició de planeta del Sistema Solar.
Descobert el 1930 pel científic nord-americà Clyde Tombaugh, Plutó era objecte de controvèrsia de feia temps, una controvèrsia basada en les noves recerques científiques: fa tres anys, per exemple, es va descobrir el cos celeste 2003 UB313, que l'ultrapassa en grandària (Plutó té unes dimensions força més reduïdes que no els vuit planetes restants). Tot plegat ha menat els científics a precisar el concepte 'planeta', redefinit per la UAI com un cos celeste que orbita el Sol, amb prou massa per a adoptar una forma gairebé rodona i amb una òrbita independent (sols afectada pel Sol). Aquesta última condició, que Plutó no compleix, n'ha determinat la 'degradació'.

La ciència és dinàmica


+ Retrat d'Albert Einstein.
D'entrada, el cas de Plutó pot desconcertar i fer dubtar del paper de la ciència. Però, què és la ciència: un conjunt de coneixements que, una vegada formulats, són irrefutables, indiscutibles, per sempre més i, doncs, immutables? No sembla, més aviat, una cosa dinàmica, que avança fent giragonses i marrades, que mira de confegir un trencaclosques immens?

Visca Plutó!


+ Lema d'una campanya internàutica de suport a Plutó.
De fet, la història va plena d'exemples que testimonien el caràcter dinàmic de la ciència. Per exemple, durant segles hom va creure que la Terra era el centre de l'Univers, cosa desmentida per Nicolau Copèrnic i per Galileu (ss XV-XVII); igual podem dir de les lleis físiques d'Isaac Newton (1642-1727), plenament vigents fins que no foren sotragades per les idees d'Albert Einstein, a la primeria del segle passat. Però, és clar, la ciència no ho és tot, no ho explica tot; vegem, si no, les reeixides campanyes internàutiques de suport a Plutó, sorgides amb motiu de la sobtada destitució del planeta més petit, més fred i més allunyat del Sol.

MATERIALS

  • International Astronomical Union
    Format:Web
    Fundada el 1919, aplega 8.852 membres de 85 països.
  • Solar System Exploration
    Format:Web
    Pàgina de la NASA sobre el Sistema Solar: notícies, planetes, missions, imatges...
  • Sistema Solar Bàsic
    Format:Web
    Recurs didàctic adreçat als escolars del cicle superior de primària i de secundària.
  • Plutó
    Format:Web
    Article de la Viquipèdia, acompanyat de vincles.
  • New Horizons
    Format:Web
    Pàgina oficial de la missió de la NASA a Plutó i a la regió dita Kuiper Belt.

QUE HO SABIES?

  • Plutó triga 248 anys a voltar el Sol (la Terra hi està un any).
  • Plutó pren el nom del déu dels inferns de la mitologia greco-romana. El mot fou suggerit el 1930 per una noia d'onze anys, Venetia Phair, d'Oxford (Anglaterra).
  • Cap nau espacial no ha atès mai el nou planeta nan. Nogensmenys, l'Agència Espacial Nord-americana (NASA) hi ha llançat enguany la missió New Horizons amb la comesa d'explorar-lo, i és previst que hi arribi devers el 2015.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Article enciclopèdic sobre la recent definició del concepte 'planeta', prou il·lustratiu de la immediatesa de la xarxa.
Definició de 'planeta nan'.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua