Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Cartoixans

Escaladei

Portaceli

Valldemossa


dilluns, 21 d'agost de 2006
Durant els segles XI-XIII, amb la consolidació progressiva del sistema feudal, aparegueren a Europa moviments de renovació espiritual i monàstica, cosa ja vista a les pàgines dedicades a l'orde del Císter. En aquest mateix marc s'inscriu la fundació de la Cartoixa, o orde de Sant Bru, fundada per Bru de Colònia el 1084.

Aquell any Bru i sis companys van retirar-se a la vall de Chartreuse, a la diòcesi de Grenoble (França), on bastiren unes cabanes de fusta entorn d'una capella. El fet assenyala el punt de naixença del monestir de la Chartreuse, posteriorment anomenat Grande Chartreuse (Gran Cartoixa), casa mare de l'orde de Sant Bru.

El nou orde, molt auster, proposava una síntesi de vida solitària, a imitació dels anacoretes dels primers segles del cristianisme, i de vida comunitària. L'ideari eremític es reflectí en l'arquitectura de les cartoixes, amb cel·les individuals.

Amb el pas del temps els monestirs cartoixans s'estengueren per Europa, també per casa nostra, on devers el 1194 es fundà la cartoixa d'Escaladei, seguida de les de Sant Pol del Maresme, Portaceli, Sant Jaume de Vallparadís (traslladada després a Montalegre), Valldecrist, Valldemossa, Aracristi, Araceli i Viaceli.

Escaladei


+ La visita al conjunt permet d'entrellucar l'esplendor d'èpoques passades.
La cartoixa de Santa Maria d'Escaladei fou fundada a iniciativa del rei Alfons I, dit el Cast. El 1203, els monjos, de primer establerts a Poboleda, van fer cap a l'emplaçament definitiu, un bell paratge del massís del Montsant. El monestir, d'importància cabdal en l'expansió de l'orde de Sant Bru al país, estengué els dominis pels pobles de la vora, origen del Priorat històric, i es convertí en un centre cultural, artístic i espiritual notable. Destruït i arruïnat després de la desamortització del 1835, la visita al conjunt, situat al terme municipal de Morera de Montsant i propietat de la Generalitat de Catalunya, permet d'entrellucar l'esplendor d'èpoques passades.

Portaceli


+ Portaceli fou la tercera fundació cartoixana del país.
La cartoixa de Portaceli és situada al terme municipal de la Serra de Portaceli (Camp de Túria), al peu de la serralada de Portaceli. Fundada el 1272 pel bisbe de València Andreu d'Albalat, confessor del rei Jaume I el Conqueridor, guanyà importància amb l'entrada del segle XV, mercès a l'impuls del prior Bonifaci Ferrer, germà de Vicent Ferrer, l'escriptor i predicador dominicà. Del conjunt, destaquem-ne l'església gòtica, els claustres i la pinacoteca, a més de l'aqüeducte gòtic d'onze arcs apuntats. Els frares cartoixans hi tornaren el 1942, després de la interrupció deguda a la desamortització del segle XIX.

Valldemossa


+ Vista de la vila de Valldemossa.
Els orígens de la cartoixa de Valldemossa es remunten al 1399, quan el rei Martí I l'Humà de Catalunya-Aragó féu cessió als cartoixans del palau que el rei Jaume II de Mallorca havia fet construir per al seu fill Sanç. Situada a Valldemossa, a la serra de Tramuntana, fou ocupada pels cartoixans fins a l'exclaustració del 1835. A partir d'aleshores l'indret aconseguí fama internacional mercès a les celebritats que hi sojornaren. Entre els estadants il·lustres de les antigues cel·les es destaquen el compositor i pianista polonès Fryderyk Chopin i la seva companya, l'escriptora francesa George Sand, pseudònim d'Amandine-Aurore-Lucile Dupin, que hi passaren l'hivern del 1838-1839, cosa rememorada a les cel·les números dos i quatre.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Les cartoixes de Portaceli i Montalegre (Tiana, Maresme) són les úniques encara habitades per monjos. De cartoixa femenina, hi ha la de Santa Maria de Benifassà (a la Tinença de Benifassà, subcomarca del Baix Maestrat), antic monestir cistercenc.
  • Actualment l'orde de Sant Bru compta prop de quatre-cents cinquanta monjos, que habiten vint-i-quatre cartoixes.
  • Els ingressos de l'orde provenen, en bona part, de la comercialització del famós licor Chartreuse, que la Gran Cartoixa elabora des del segle XVIII.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Galeria fotogràfica de la cartoixa de Portaceli.
Fryderyk Chopin i George Sand: ells van portar l'escàndol.
I també...
  • Reportatge de la cartoixa de Valldemossa, imatges incloses.
  • L'arquitectura del monestir de Montalegre.
  • El licor de Chartreuse, o l'elixir de llarga vida.
  • Nota sobre l'antiga cartoixa de Valldecrist, al municipi d'Altura (Alt Palància).
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua