Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Pressió internacional pel tancament de Guantánamo

Una presó oberta el 2002

Situació actual

Presoners i convencions de Ginebra


dimarts, 20 de juny de 2006
Aquests últims dies s'han fet sentir, amb nou vigor, les veus que demanen el tancament de la presó nord-americana de Guantánamo, situada a la base militar que els Estats Units tenen a Cuba, on actualment hi ha quatre-cents seixanta presoners en situació de buit legal, val a dir: privats de llibertat, sense perspectives d'ésser jutjats aviat i, en la immensa majoria de casos, sense saber de què els acusen.

Una situació anòmala que ha tornat al primer pla de l'actualitat després del possible suïcidi de tres presoners, dos de saudites i un de iemenita, el 10 de juny proppassat. Tres dies després el Parlament Europeu va demanar de tancar el centre de detenció, sol·licitud que es podria tornar a repetir demà mateix, a la reunió que tindran a Viena (Àustria) la Unió Europea i els Estats Units.

Ara, aquesta petició no és gens nova. Ja el mes de febrer d'enguany un informe redactat per cinc experts de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) demanava el tancament de la presó i denunciava pràctiques de tortura, cosa que també han fet el Comitè de l'ONU contra la Tortura i organitzacions de defensa dels drets humans com Human Rights Watch i Amnistia Internacional.

En vist de la intensificació de la pressió internacional, el president dels EUA, George Bush, ha dit que volia tancar el penal, però que abans s'havia de decidir què se n'havia de fer dels presos. El mandatari nord-americà ha admès que l'existència de la presó perjudicava la imatge de la primera potencia mundial.
  • ! Actualització el 21/06/2006 a les 17:30

Una presó oberta el 2002


+ Els primers presos foren capturats a l'Afganistan.
El centre de detenció de Guantánamo es va obrir a la primeria del 2002, no gaires mesos després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001 a Nova York i Washington, i just després de la guerra de l'Afganistan. (Aquesta guerra fou la primera ofensiva contra l'anomenat terrorisme internacional, avalada per la comunitat internacional, a diferència de la invasió de l'Irac, que els EUA capitanejaren sense el consentiment de l'ONU). De fet, els primers presos foren capturats a l'Afganistan i portats a Guantánamo pels EUA. Causa? Ésser sospitosos de pertànyer a al-Qaida o al règim talibà.

Situació actual


+ Presó de Guantánamo. Una fletxa indica la direcció de la Meca.
El govern nord-americà considera els reclusos combatents enemics, i no presoners de guerra, ço que equival a deixar-los sense l'empara de les convencions de Ginebra. Nogensmenys, fins ara sols s'han presentat càrrecs contra deu presoners, però els judicis es troben pendents del Tribunal Suprem dels Estats Units, que a final d'aquest mes de juny ha de dictaminar sobre la legalitat dels tribunals militars especials creats per a jutjar-los. Les autoritats nord-americanes afirmen que els presos són tractats conformement als drets humans, afirmació que, com hem vist, es posada en dubte per instàncies internacionals diverses.

Presoners i convencions de Ginebra


+ Ginebra (Suïssa). Vista de la ciutat amb el llac Léman.
Les convencions de Ginebra són el pilar fonamental de l'anomenat dret internacional humanitari, basat en els principis ètics que en temps de guerra haurien de guiar les tropes. La convenció tercera (hi ha quatre convencions i tres protocols addicionals), relativa al tracte degut als presoners de guerra, detalla molts aspectes del captiveri, i tots van en la mateixa línia: la de tractar humanament els presos en tot moment i circumstància.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Segons dades del Departament de Defensa del govern dels Estats Units, des del gener de 2002, quan va obrir-se la presó de Guantánamo, 192 presoners han estat alliberats i 95 han estat lliurats a les autoritats dels països d'origen.
  • N'hi ha, de presoners, que són a Guantánamo des del mateix moment que va obrir-se el centre de detenció.
  • El Comitè Internacional de la Creu Roja (CICR), fundat el 1863 per iniciativa del filantrop suís Jean-Henri Dunant, és un organisme humanitari estretament lligat al naixement i a l'aplicació de les convencions de Ginebra.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

La presó de Guantánamo, en imatges.
Tràiler de 'Camí de Guantánamo', film de denúncia basat en fets reals.
'Bush ha de tancar Guantánamo ara mateix': la demanda de Human Rights Watch.
Les queixes dels grups pro-drets humans.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua