Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Referèndum d'independència de Montenegro

Requisits i sondatges

Montenegro

La desaparició de l'antiga Iugoslàvia


dijous, 18 de maig de 2006
Diumenge, 21 de maig, Montenegro farà un referèndum per decidir si s'emancipa de Sèrbia i esdevé un estat independent. Actualment les repúbliques sèrbia i montenegrina, amb grans poders autònoms, integren l'estat de Sèrbia i Montenegro, constituït el 2003 amb les romanalles de l'extinta Iugoslàvia.

De fet, la constitució de Sèrbia i Montenegro, aprovada aquell mateix any, preveu la possibilitat de fer aquesta consulta popular: l'article 60 especifica que totes dues repúbliques tenen el dret de decidir via referèndum l'estatut polític propi, sempre que hagin passat tres anys de l'aprovació del text constitucional, com és el cas.

El passat mes de març el Parlament montenegrí va aprovar per unanimitat les condicions del referèndum proposades per la Unió Europea (UE). La pregunta de la consulta, adreçada als ciutadans montenegrins, és la següent: 'Desitgeu que la República de Montenegro esdevingui un estat independent amb legitimitat plena conforme al dret internacional?'

El govern montenegrí, amb el primer ministre Milo Djukanovic al davant, és favorable a la independència, igual que el president de la república, Filip Vujanovic, però l'oposició hi és adversa.
  • ! Actualització el 23/05/2006 a les 08:00

Requisits i sondatges


+ El sí a la independència s'acceptarà si arriba al 55% dels vots emesos.
De conformitat amb la solució proposada per la Unió Europea i acceptada pel Parlament montenegrí, el referèndum solament serà vàlid si la participació supera el 50%, és a dir, si vota la majoria de l'electorat; a més, el sí a la independència únicament s'acceptarà si arriba al 55% dels vots emesos. Doncs bé, un sondatge del Centre per la Democràcia i els Drets Humans de Montenegro (CEDEM), fet durant el mes d'abril, indica una participació del 87% i una victòria ajustada dels partidaris de la independència: 56,3% contra 43,7%.

Montenegro


+ Mapa de Montenegro.
Montenegro és un territori de dimensions reduïdes (no arriba als 14.000 quilòmetres quadrats), muntanyós, situat a la península dels Balcans. Banyat a migjorn per les aigües de la mar Adriàtica, frontereja amb Albània, Sèrbia, Kosovë, Bòsnia i Hercegovina i, en una petita part, amb Croàcia. La població, uns sis-cents cinquanta mil habitants, és d'origen divers: montenegrí (grup majoritari), serbi, albanès, bosnià... La ciutat més poblada és Podgorica, la capital, amb poc més de cent cinquanta mil habitants.

La desaparició de l'antiga Iugoslàvia


+ La regió central dels Balcans, en l'actualitat.
Amb la constitució de Sèrbia i Montenegro, el 2003, l'estat de Iugoslàvia va deixar d'existir. El procés de dissolució, emperò, ja havia començat temps enrere, a la primeria dels anys 1990. Entre el 1991 i el 1992 Eslovènia, Croàcia, Macedònia i Bòsnia i Hercegovina van proclamar la independència, cosa a la qual va oposar-se Sèrbia, aleshores presidida per Slobodan Milosevic, que pretenia fer de Iugoslàvia un règim centralista dominat pels serbis. El resultat va ésser una guerra sagnant que va oposar, sobretot, serbis contra croats i bosnians, bé que també va haver-hi topades entre croats i bosnians.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Bé que integrat formalment a Sèrbia, Kosovë, de població majoritàriament albanesa, és un territori administrat per l'ONU des del 1999. El passat mes de febrer van començar a Viena (Àustria) les converses per a concretar-ne l'estatut polític.
  • Cetinje és, de fa segles, el centre espiritual de Montenegro. Però aquesta ciutat, que ara té uns vint mil habitants, va perdre la capitalitat en favor de Podgorica el 1946.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

Mapa de la regió central dels Balcans.
Dades bàsiques de la República de Montenegro.
Una aproximació al passat recent d'aquest país balcànic.
Deu indrets d'interès.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua