Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Internet, a l'abast de cecs i discapacitats visuals

Organismes

Eines...

...d'accessibilitat


dimarts, 16 de maig de 2006
Demà, 17 de maig, serà el Dia Mundial de la Societat de la Informació i, és clar, se centrarà en aquella eina que ha revolucionat la informació i la comunicació a tot el món, i que com més va, més usada és: internet. És, doncs, un bon moment per a parlar de l'accessibilitat de la xarxa per als qui tenen alguna mena de discapacitat, sobretot cecs i deficients visuals.

De primer, cal dir que, si al principi aquesta accessibilitat semblava molt difícil, amb el temps no ho ha resultat tant i s'hi han fet grans passos, mercès a una consciència més afinada de la societat, de les institucions públiques i d'entitats com l'ONCE, l'Organització Nacional de Cecs de l'estat espanyol.

Però encara hi ha força mancances: imatges sense text alternatiu; formularis en línia sense instruccions sonores; absència d'aplicacions de programari lliure (n'hi ha moltes que sols funcionen amb el sistema operatiu Windows)... A sobre, la directriu europea sobre l'accessibilitat de les webs públiques és molt lluny de complir-se enterament.

Sobre això últim, no fa gaire que la Generalitat de Catalunya va destinar cent mil euros, a través del Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), a un projecte de millora de l'accessibilitat del programari lliure, desenvolupat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) en col·laboració amb l'ONCE.
  • + Webs relacionades dins Nosaltres.Cat: Internet.

Organismes


+ L'ONCE treballa per la integració dels cecs i dels discapacitats visuals.
Un dels grups capdavanters de l'accessibilitat internàutica pensant en els discapacitats és la Iniciativa d'Accessibilitat Web (WAI), desenvolupada pel Consorci World Wide Web, que treballa per desenvolupar màximament les possibilitats de la xarxa. A banda la tasca de sensibilització social, la WAI desenvolupa patrons d'accessibilitat i eines per a avaluar-la. També el Centre d'Investigació, Desenvolupament i Aplicació Tiflotècnica (CIDAT) de l'ONCE, contribueix fent recerca tecnològica a la integració dels cecs i dels deficients visuals.

Eines...


+ De dispositius perifèrics, n'hi ha de veu i de Braille.
Adreçats a aquestes persones hi ha actualment uns pocs dispositius tiflotècnics (del grec 'tiflós', significa 'cec'). Dels dispositius perifèrics, que possibiliten la comunicació d'un sistema informàtic amb l'exterior, se'n destaquen dos: els de veu i els de Braille. Els primers són sintetitzadors que ofereixen la informació de l'ordinador amb un so semblant a la veu humana, i els segons permeten de llegir la informació en Braille, sistema d'escriptura i de lectura per a cecs, basat en el tacte.

...d'accessibilitat


+ JAWS és el revisor de pantalla més estès.
A banda, hi ha programes com els 'magnificadors' i els 'revisors', o lectors, de pantalla. Els 'magnificadors' augmenten la mida dels elements que apareixen a la pantalla. Entre els més populars hi ha ZoomText i MAGic, d'Ai Squared i Freedom Scientific, respectivament. Els 'revisors de pantalla' són programes que fan accessible la informació mitjançant el codi Braille, el sintetitzador de veu, o totes dues coses; també fan superflu el ratolí, suplert amb comandaments i combinacions de tecles. El revisor de pantalla més estès és JAWS, també de Freedom Scientific.

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Hi ha contrasts de colors entre text i fons de pantalla especialment adients per a fer més fàcil la lectura als deficients visuals: blanc i negre, blanc i blau, blanc i vermell...
  • Ideat per l'educador francès Louis Braille (1809-1852), cec des dels tres anys, el sistema Braille es basa en caràcters tàctils formats per punts.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

L'accessibilitat per a cecs, en vídeo.
Preguntes i respostes sobre la legislació relativa a l'accessibilitat.
Avalueu l'accessibilitat de les webs.
Curs interactiu de Braille per als qui hi veuen.
I també...
  • Article sobre aquest codi de cecs.
  • PAC Mate: ordinador portàtil i agenda electrònica.
  • Elements d'un sistema informàtic.
  • Guia sobre el disseny i la revisió de pàgines web.
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua