Edu365.cat

VilaWeb.cat
VilaWeb.tv
Nosaltres.cat
MÉSVilaWeb  Correu  Clau
Vilaweb Diari de l'escola
Figures internacionals del periodisme

Indro Montanelli: independència periodística

Walter Cronkite: credibilitat

Ryszard Kapuściński: el compromís del reporter


dijous, 20 d'abril de 2006
La història del periodisme és claferta de noms de gran prestigi, de figures que han esdevingut referents de la independència, l'objectivitat, la claredat expositiva, la comprensió dels fets, l'erudició..., no sols per als periodistes, sinó per a tothom en general.

Nogensmenys, passa a vegades que la faceta periodística d'alguns personatges és eclipsada per una altra en què han tingut més relleu públic. Un exemple: Sir Winston Churchill, un dels polítics més importants del segle XX, el primer ministre que va empènyer i capitanejar la resistència britànica durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945); doncs bé, molt abans d'esdevenir símbol de la lluita contra el nazisme, Churchill havia fet de corresponsal de guerra a Cuba i a Sud-àfrica, on fou empresonat però aconseguí de fugir-ne.

Cosa igual es pot dir de molts escriptors, més coneguts per l'activitat diguem-ne estrictament literària que no pas periodística: Charles Dickens, George Orwell, Ernest Hemingway...; encara que també hi ha casos com el d'Émile Zola, escriptor cèlebre per les seves novel·les, però, també, per la lletra 'J'Accuse...¡' ('Jo acuso'), que va aparèixer a la premsa arran de l'afer Dreyfus.

Sigui com sigui, a les ratlles següents ens ocuparem únicament de tres figures internacionals del periodisme: Indro Montanelli, Walter Cronkite i Ryszard Kapuściński.

Indro Montanelli: independència periodística


+ Montanelli va treballar molts anys al Corriere della Sera.
Indro Montanelli (1909-2001) és tingut per un model d'independència periodística. De figura i esperit quixotescs, tenia la llibertat en molta estima, i per això els poders no el van fer arronsar mai. Toscà, la seva trajectòria periodística va lligada, en gran part, al gran diari milanès Corriere della Sera, tot i que el 1974 va fundar Il Giornale, que va deixar per desavinences amb l'editor, Silvio Berlusconi, que volia entrar en política, cosa que va acabar fent, com sabem. Home de gran cultura, va publicar una pila de llibres d'història, entre els quals 'Història dels grecs' i 'Història de Roma', instructius i amens.

Walter Cronkite: credibilitat


+ Cronkite, mestre del periodisme televisiu.
El nord-americà Walter Cronkite és una llegenda viva del periodisme televisiu. Nat el 1916, Cronkite, corresponsal a Europa durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), va presentar durant una vintena d'anys, del 1962 al 1981, les notícies vespertines de la cadena Columbia Broadcasting System (CBS), en què va atènyer moltíssima credibilitat, fins a ésser considerat l'home més creïble de la vida pública americana, la figura que inspirava més confiança, honor que s'adeia amb l'expressió que tancava el noticiari: 'And that's the way it is' ('Les coses són com són').

Ryszard Kapuściński: el compromís del reporter


+ Coberta de 'Un dia més de vida'.
Ryszard Kapuściński és considerat un dels millors reporters del món, un home que ha sabut retratar vívidament la realitat de molts indrets de l'Àfrica, l'Àsia i l'Amèrica Llatina. Aquests periodista polonès, de setanta-quatre anys, ha fet de la gent corrent els protagonistes de reportatges i llibres, testimonis d'un periodisme audaç, compromès, que defuig les comoditats per penetrar al fons de les coses. Destaquem-ne 'L'emperador', 'El xa o la desmesura del poder', L'imperi', 'La guerra del futbol', 'Banús', 'Els cínics no serveixen per a aquest ofici'...

MATERIALS

QUE HO SABIES?

  • Els anys 1960 va sorgir l'anomenat nou periodisme, consistent a aplicar al periodisme tècniques de la literatura de ficció. Entre els representants d'aquests periodisme hi ha, per exemple, Tom Wolfe, Truman Capote i Norman Mailer.
  • El 17 d'abril es van fer públics els guardonats dels premis Pulitzer, que abasten camps diversos de les lletres i l'art: periodisme, teatre, història, música, poesia... Instituïts pel periodista i editor nord-americà Joseph Pulitzer, són atorgats anualment per la Universitat de Columbia, de Nova York.

BANNER ACTUALITZAT

Vols el banner de l'última notícia a la teva web?

Copia aquest codi i enganxa-l'hi:

<a href="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=url">
<img src="http://www.vilaweb.cat
/misc/diariescola/redirect.php?tp=img" border="0"/></a>

CERCADOR DEL DIARI DE L'ESCOLA


Ajuda

ESCOLES EN XARXA

Vés-hi
Com apuntar-s'hi

Investiga

'Com ésser periodista avui', la resposta d'Indro Montanelli a una pregunta formulada per un estudiant de periodisme.
Montanelli, un dels cinquanta herois de la llibertat de premsa.
Una entrevista amb Ryszard Kapuściński.
Repàs de la seva trajectòria professional.
I també...
Què és VilaWeb?    Publicitat    Mapa web    Contacte Una web de Partal, Maresma i Associats, S.L. Iqua